szerző:
hvg.hu

3,6 milliárd forint maradt felhasználatlanul a gyermekétkeztetési és gyermekjóléti támogatási keretből, amire az önkormányzatok pályázhatnak, hogy a rászoruló gyermekeket etethessék. A pénzt a kormány átcsoportosítja: sportcsarnoképítésre és az alcsútdobozi önkormányzat működtetésére is jut belőle.

3,6 milliárd forintot csoportosít át a kormány az önkormányzatok - fel nem használt - gyermekétkeztetési és gyermekjóléti támogatási keretéből sportcsarnok építésre, járdafelújításra és egyebek mellett az alcsútdobozi önkormányzat működési támogatására - adta hírül az RTL Klub Híradója szerdán.

Ez az az állami pénz, amelyre azok a települések pályázhatnak, amelyek nem tudják saját forrásból megoldani a rászoruló gyermekek étkeztetését. Ebből a keretből maradtak meg milliárdok.

A Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kormány ezt a pénzt más célokra fordítja: például sportcsarnok építésére, felújítására, uszodafejlesztésre, hídépítésre, vagy például az alcsútdobozi önkormányzat működtetésére.

Tállai András NGM-államtitkár szerint azért veszik el a pénzt, mert nem költötték el az önkormányzatok. Ha a település nem lát el egy feladatot, amire pénzt igényelt, akkor evidens, hogy az állam visszavonja a támogatást - mondta.

A Híradónak azonban Halmi József, Győrteleki polgármestere azt mondta, hogy a két ünnep közötti gyermekétkeztetésre nem is pályázhattak, mert "a kincstár azt nyilatkoza, hogy nincs rá forrás". Pásztor László, Erdőkertes polgármestere pedig úgy fogalmazott, az éves támogatásból kellett volna elvenni, hogy a téli szünetben is tudjanak enni adni a gyerekeknek. 225 napot fizetnek ki az óvodáknál, 180-at az iskoláknál, és abból kell megoldani a szünetben is az étkezetetést. 

Ezért minden ebéd egy kicsit soványabb, hogy kifusson az év végéig

- fogalmazott Pásztor László.

A nyári szünet idején a szociális étkeztetési programban 140 ezer gyerek vett részt. Az ő étkezésüket kevesebb mint egymilliárd forintból meg lehetett volna oldani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!