szerző:
hvg.hu

Trevor Brooksot és társát, Simon Jonathan Keelert novemberben kapták el egy Bukarestbe tartó vonaton, noha el sem hagyhatták volna Nagy-Britanniát. A két férfi korábban terrorizmus támogatása miatt ült már börtönben, Brooks felvette az Abu Izzadeen nevet is, és radikális hitszónokként tevékenykedett Angliában.

Két iszlamista férfit ítélt el a brit bíróság, mert megszegték a Terrorism Act rendelkezéseit, és a korlátozások ellenére engedély nélkül elhagyták Nagy-Britanniát – írja a brit BBC. Trevor Brooks és Simon Jonathan Keeler elismerte: nem közölték a rendőrséggel, hogy el akarják hagyni az országot. Mindkettejüket egy igazoltatást követően vették őrizetbe a magyar rendőrök Lőkösházán, egy Bukarest felé tartó vonaton. Az ítéletben "tudatos, súlyos bűncselekményként" jellemzik a két férfi tettét, akik korábban már ültek terrorizmus támogatása miatt.

A két férfit 2008-ban ítélték el, mert nemcsak beszédeikben, hanem anyagilag is támogattak terrorizmussal összefüggésbe hozható szervezeteket. Akkor 3 év 6 hónapot kellett börtönben tölteniük. A két férfi 8000 fonttal, azaz 3,3 millió forint értékű készpénzzel hagyta el Angliát, a hétköznapi tisztálkodási tárgyakon kívül terepen használatos ruhákat is találtak náluk.

A bíróság azt nem mondta ki, hogy a két férfi kifejezetten olyan szándékkal hagyta volna el az országot, hogy később terrorszervezeteket akartak volna erősíteni vagy támogatni. Keeler például arra hivatkozott, hogy a feleségét szerette volna meglátogatni Törökországban, Brooks pedig felajánlotta ebben a segítségét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!