szerző:
hvg.hu

Nem lehet mire vélni a kormányhoz közel álló médiumok és a Fidesz akcióját, amely érezhetően be akarja feketíteni a Migration Aidet. Halász János frakciószóvivő a sajtótájékoztatóján egy tényt sem mondott el, ellenben elérte, hogy a Migration Aid végre megszólalhasson az ügyben.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője sajtótájékoztatót tartott a Migration Aidről megjelent Ripost-cikk ürügyén. A politikus elismételte a cikk alapállításait, nyugtalanságának adott hangot, majd nyomatékosan kérte a sajtó segítségét a tényfeltárásban, "a hallgatás nem segít" – beleállt a lejáratókampányba. Ezután a szóvivő távozott, kérdéseket nem volt mód neki feltenni – talán azért is távozott gyorsan, mert az újságírók között ott ült a Migration Aid volt szóvivője, Zsohár Zsuzsanna is. Halász sajtóhoz forduló gesztusa azért is érdekes, mert a kormány sokkal erősebb jogosítványú hatóságok felett rendelkezik (rendőrségek, titkosszolgálatok), mint a sajtó.

Mint ismeretes a Ripost egy olyan cikket közölt a Migration Aidről, amelyben azt állítja, a szervezetet Soros György pénzeli, és az egyik ikonikus alakja, Baba áll az élén, aki mellesleg börtönviselt és most is eljárás alatt áll. A sajtótájékoztató után Zsohár mint a Migration Aid felügyelőbizottságának (board) tagja kiállt a sajtó elé a Képviselői Irodaház folyosóján. Elmondta, Baba, azaz Tót Csaba nem volt sohasem a Migration Aid vezetője, az egyik aktivista volt, és mint ilyen, jött és segített. A civil szervezetek amúgy sem vizsgálhatják – s miért is vizsgálnák – a hozzájuk önkéntesnek jelentkezők előéletét.

A cikk szerint a Migration Aid Soros-támogatásokból élt – ezt Zsohár cáfolta, mint mondta, a pénzmozgás nyilvános, bárki számára áttekinthető (ezt azért is lépte meg a szervezet, mert az első napok pénzadományozásai után rögtön megjelentek a gyanúsítgatások). Az sem igaz, hogy a szervezetnek nincs semmilyen szervezeti formája, október 28-án Angliában jegyezték be a szervezetet (mert ott rövidebb az átfutási idő, mint itt). A Ripost nem kereste meg a cikk írásakor a szervezetet, amely most hét pontból álló helyreigazítási jegyzéket küldött neki.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!