szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kulcsfigurája elleni támadásokkkal kezdetét vette az egyik menekültsegítő csoport a Migration Aid ellen indított médiakampány. A Ripost cikke csak pár órája látott napvilágot, Halász János fideszes politikus pedig délután 3-kor már sajtótájékoztatót is tartott.

Lejárató cikket közölt a Ripost oldal a Migration Aidről, és főként a Keleti pályaudvari csoportban főszerepet vivő Babáról. A nagydarab férfi a nyugati média kedvence lett, a lap most azzal vádolja, hogy "az alvilágban jól ismert bűnöző" börtönviselt, és a szervezeten belül is sustorognak róla. A lap szerint a férfi titkolja eredeti nevét, a Keletinél pedig ékszerekkel és egyéb értékekkel csencselt. A Migration Aid pedig nem rendelkezik számlaszámmal, követhetetlen a tevékenysége, "miközben sokmilliós értékben áradnak hozzájuk a jóindulatú emberek adományai..."Az újság szerint a menekültsegítő szervezetnél kapóra jön Baba és alvilági kapcsolatai, mert "elintéz mindent", és elnézik neki a piszkos üzelmeit.

A lap végül diadalittasan leírja Baba valódi nevét, és feltárja bűnlajstromát, továbbá azt, hogy jelenleg is hónapok óta folyik ellene egy eljárás egy csalássorozat miatt.

©

A cikk meg sem kérdezi a Migration Aidet, így annak nem nyílt módja kifejteni álláspontját. Babát sem kérdezi meg, ami sajtóetikailag kifogásolható. Nem említi meg, hogy a Migration Aid az első napok után átállt az adománygyűjtésre, hivatalos volt, hogy pénzadományt nem fogadnak el. Baba pedig – általában mindenkit visszajelölt a Facebookon – hónapok óta Tót Csaba néven szerepelt a közösségi oldalon.

Aki a vádakra a következőket tette közzé nemrég:

"Kedves Ismerőseim, és Kedves Segítőink!

A mai napon egy számomra eddig ismeretlen "hírportálon" megjelent egy, a személyemet támadó, mocskolódó cikk, amiben bűnözőnek neveznek. Talán sokan azt várják, hogy sárdobálás legyen ebből, és én is megvádoljak másokat. Nem vagyok szent, sem angyal. Ember vagyok, aki igyekszik segíteni a rászorulókon. Soha nem voltam bűnöző, nem állítottak elő a Keletiből a rendőrök, nem állok körözés alatt. Ha így lenne, a Keletiben megtaláltak volna, és megtalálnának a mai napig, hiszen nyilvános a Facebook-profilom a polgári nevemmel, nagyon sokat tudják, hol lakom.

Mivel ismertté tett a média, ezért a mai nappal visszalépek mindenféle díjtól, amit eddig kaptam vagy a jövőben kaptam volna. Mélységes fájdalommal tölt el, hogy néhány rosszindulatú ember tönkre tudja tenni egy ember életét és sok-sok önkéntes segítő munkáját. Köszönettel tartozom nektek, hogy általatok-veletek együtt nagy dolgot tehettem.

A mai nappal visszavonulok a szerepléstől, többé soha senkinek nem kívánok nyilatkozni semmivel kapcsolatosan. Az a kérésem mindenkihez, hogy a tetteim alapján ítéljenek meg, és ne ismeretlen rágalmazók írása alapján. Természetesen az ügyvédem azonnal megteszi a szükséges jogi lépéseket."

A Fidesz a téma súlyosságára tekintettel délután már sajtótájékoztatót is tartott, ahol túl sok tényt nem árult el, de a sajtó segítségét kérte az igazság feltárásához.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!