szerző:
hvg.hu

A KDNP elhatárolódik a szingliadótól, meg a többi hasonló ötlettől is, amelyet egy Benda József nevű szakértőjük szakmai anyagából idézett a HVG.

Szeretnénk leszögezni, hogy a KDNP tervei és programjai között nem szerepel és nem is szerepelt a szingliadó és a médiumok által "Cselekvési tervként" aposztrofált egyéb ötlet sem – közölte a párt, arra reagálva, hogy a HVG csütörtökön megjelent cikke idézett az említett Cselekvési terv című kiadványból.

A kiadványt az a Benda József írta, akinek A szakadék szélén című könyvét a KDNP alapítványa jelentette meg, amely a népesedési helyzet tarthatatlanságáról szól. A Cselekvési terv a problémákra kínál megoldási javaslatokat, és olyan ötletek szerepelnek benne, mint a gyermektelenek pluszadóval sújtása, az abortusztilalom, vagy a munkahelyekre kihelyezett népesedési megbízottak, akiknek az volna a feladatuk, hogy ne hagyják túldolgoztatni a 38-42 éves korosztályt.

A KDNP hozzáteszik, hogy ők egy demokratikus párt, amelynek közel tízezres tagsága körében szabad lehetőség van a magánvélemények megfogalmazására, ám ettől még ezek nem válnak a pártprogram részévé. Azt is hozzáteszik, hogy pártalapítványuk különböző világnézet képviselőinek gondolatait meg szokta jelentetni.

Pár nappal korábban a KDNP ifiszervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) visszakozott, és mondott le egy vitarendezvény, amelynek témája a szingliadó lett volna. Az IKSZ aztán megfenyegette a sajtót, hogy beperli azokat, akik azt állítják, hogy ez a párt programjának a része volna.