szerző:
hvg.hu

Lázár János korábbi állításaival szemben az Európai Unió kifejezetten a lakossági épületek energiahatékonyságának növelésére biztosítana forrásokat, ami az eredeti szándék szerint ötvenezer lakás modernizálását tenné lehetővé. A kormány azonban közintézmények felújítására fordítaná a keretet, ráadásul azt mondták, hogy a lakossági felhasználást külön kérvényezni kellene Brüsszelnél, de ez nem volt így Brüsszel szerint.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő intézett írásbeli kérdéseket az Európai Bizottság felé, hogy kiderüljön, a kormány kérvényezte-e az EU-tól, hogy lakossági célra is felhasználhatóak legyenek az energiahatékonyságot növelő beruházásokra szánt támogatások (KEHOP) - írja a nol.hu. A kérdés része volt, hogy a KEHOP program megfelel-e arra, hogy kizárólag állami épületekre fordítsák a támogatást.

©

Corina Cretu regionális fejlesztési biztos szerint azonban egyik kormányzati álláspont sem helyes. Az EU-támogatás célja kimondottan az volt, hogy 50 ezer háztartást kapjon támogatást, hogy új szigetléssel vagy megújuló energiával láthassák el. A kormány az ország értékesített szén-dioxid kvótájából létrehozott alapból finanszírozná a lakossági energiahatékonysáig beruházásokat. Az uniós támogatás mértéke 2020-ig 309 milliárd forint lehet az NFM egy korábbi közleménye szerint, Cretu tájékoztatása alapján a támogatás lakásonként 225 ezer forint vissza nem téritendő összeget jelent.

Lázár János októberben még Brüsszelre hivatkozott, hogy a bizottság szerint nem lehet a lakosság számára vissza nem térítendő formában becsatornázni a forrásokat - azt külön kérvényezni kell -, pedig ez akkor már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményeivel sem volt összhangban, ugyanis a tárca százmilliárdos uniós támogatást ígért a lakosságnak. Október végén aztán jött a bejelentés, hogy a kormány inkább a középületekre fordítaná a lehívható támogatást.

Cretu szerint a magyar kormány semmilyen kérvényt nem adott be, hogy eltérjenek a támogatási programtól. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben a magyar állam a támogatási ciklus végén nem tud felmutatni 50 ezer támogatott háztartást, abban az esetben vissza kell fizetni az EU-felé a támogatási összeget.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!