szerző:
MTI/hvg.hu

Múlt héten visszavonták a fideszes EP-képviselőtől a Románia csillaga kitüntetést. Most Orbán Viktor javaslatára Áder ugyanazzal az indoklással tüntette ki Tőkést a Magyar Becsületrenddel, mint amit anno a csillaghoz mellékeltek a románok.

Egy héttel az után, hogy a román állam visszavett egy állami kitüntetést tőle, Áder János köztársasági elnök Magyar Becsületrenddel tüntette ki Tőkés Lászlót a kormányfő előterjesztésére. Az indoklás hasonló, mint amivel Tőkés 2009-ben megkapta a Románia Csillaga kitüntetést.

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozat szerint Áder János bátorságának és emberi méltóságának - ami a személyes példa erejével a kommunista diktatúrát megdöntő temesvári forradalom kirobbanásához vezetett, s ezáltal megnyitotta a szabadság útját Románia és az erdélyi magyarság előtt - kivételes elismeréseként adományozza a kitüntetést Tőkés László európai parlamenti képviselőnek (Fidesz-KDNP), volt királyhágó-melléki református püspöknek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének.

Tőkés László 2009-ben, a romániai forradalom huszadik évfordulóján kapta meg Traian Basescu román államfőtől a kitüntetést, az indoklás szerint annak a kivételes bátorságának és emberi méltóságának az elismeréseként, amely "a személyes példa erejével a román nép kommunista diktatúra elleni történelmi forradalmának kirobbanásához vezetett". 

Az elismerést idén március 3-án visszavonta Klaus Iohannis román elnök. A lépést Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében. A magyar kormány már akkor megdöbbenését fejezte ki a szándék miatt, amit aztán a román elnök a múlt héten véglegesített.

©