szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend állami kitüntetést az 1989-es forradalomban játszott szerepéért.

Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

2013 novemberében jelentették be, hogy a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a román állami kitüntetésre, és úgy döntött: az EP-képviselő kitüntetésének visszavonását kéri az államfőtől. Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke elmondta, hogy a becsületbíróság öt igen szavazattal egy tartózkodás mellett hozta meg határozatát, de a végső döntés az államfő kezében lesz.

A magyar kormány megdöbbenését fejezte ki a becsületbíróság döntése miatt. A nemzetpolitikai államtitkárságtól közölték: a magyar állam nem szólhat bele abba, hogy a román állam kit tüntet ki, de Tőkés László egyike azon emblematikus személyiségeknek, aki mellett kötelességének tartja felemelni szavát. 

Tőkés László pert indított a bukaresti táblabíróság közigazgatási részlegén a román elnöki hivatal keretében működő becsületbíróság ellen, de a román legfelsőbb bíróság jogerősen is úgy döntött: érvényben marad a kitüntetés megvonásáról szóló határozat.

Klaus Iohannis román elnök csütörtökön az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be döntését Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Füstölt egy kórterem az Uzsoki Utcai Kórházban

Füstölt egy kórterem az Uzsoki Utcai Kórházban

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Undort keltő konyhát talált a Nébih egy pesti kínai étteremben

Undort keltő konyhát talált a Nébih egy pesti kínai étteremben