Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Vitatkozik saját, belső használatra készült, egyébként az OFI-ban összeállított tanulmányával az Emmi. A minisztérium ugyanakkor kevés konkrétumot mond, és más adatokkal számol, mint az EU Magyarországról készült hivatalos országjelentése.

42 ezer diák kihullott az iskolarendszerből, írta meg csütörtökön a 168 Óra az Emmi egyik belső tanulmányára hivatkozva, amely a 16 évesre leszállított tanköteles kort is ludasnak tartja ebben. „A tankötelezettségi kor elérése alapvetően hozzájárul ahhoz, hogy a tanulók jogviszonya befejezett (legalább) ISCED 3 végzettségi szint megszerzése nélkül szűnik meg. A második legmarkánsabb tényező az igazolatlan hiányzás miatti kizárás, amely szintén a tankötelezettségi kort elérő fiatalokra jellemző" – fogalmaz a szöveg.

Megkérdeztük az Emmit is, hogy mit gondol saját tanulmányáról. A minisztérium válaszában kifejti, hogy az amúgy Oktatáskutató és Fejlesztő intézet (OFI) által elkészített tanulmány validálása még nem történt meg. Ráadásul téved is a szöveg, a tankötelezettségi kor 2012-es leszállítása és az iskolaelhagyás összekapcsolása nem helytálló: egyrészt, mert ez 2014-ben még nem fejthette ki a hatását az iskolaelhagyókra, mert az csak a 2012-ben még általános iskolába járókra és az utánuk következőkre vonatkozott. Emellett a 2002-2008-as években is hasonló vagy magasabb volt a lemorzsolódási arány, amikor pedig 18 év volt a korhatár.

A képesítés nélküli iskolaelhagyók aránya folyamatosan csökken Európában, hazánkban 2014-ben 11,4 százalék volt, mondja az Emmi. Az Európai Unió hivatalos 2016-os országjelentésében ezzel szemben 30 százalékot írnak.

Az Emmi hosszan sorolja, hogy mit tesz a kormány a lemorzsolódók számának csökkentéséért, de mellőzi a konkrét számadatokat. Egyedül az Útravaló Ösztöndíjprogramnál mondja ki, hogy 14 ezer (felerészük roma) tanulót segítenek ösztöndíjprogramokkal. A roma diákok lemorzsolódásáról az idei országjelentés azt írja, hogy 82 százalékos. (Cikkben vezettük le, hogy többek közt a roma felzárkóztatás és ösztöndíjak terén mire lett volna elég a kvótanépszavazástra elköltött 13 milliárd forint.) Az Emmi kiemeli, hogy a különböző programok költségvetése megnőtt: az Út a diplomához program idei kerete 275 millió forint, 65 millióval több a tavalyinál, az Út a szakmához program idei kerete pedig 400 millió, 50 millióval több a tavalyinál.

Az Emmi végül kiemeli a 6000, zömében roma diáknak segítő tanodai pályázatot. Erről is hallottunk: a régóta működő tanodák szakmai szerve a TanodaPlatform hosszú tanulmányban sorolta, milyen problémáik vannak a kiírt és elbírált pályázattal. A végeredménnyel a kormány sem volt elégedett, mivel az Emminek újabb pályázatot kell kiírnia azért, hogy a patinásabb, régóta működő tanodák is kaphassannak pénzt, mert rengeteg közülük hoppon maradt a pályázaton. A tanodák legnagyobb félelme egyébként az volt, hogy gyanújuk szerint sok, kifejezetten a pályázati pénzre alakult, új tanoda nyert, akik annyira túlvállalták magukat, hogy azt nem tudják teljesíteni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!