szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új oktatási törvények 18-ról 16 éves korra csökkentették a tankötelezettség felső határát. Most kiderült az intézkedés hatása.

A 168 Óra jutott hozzá ahhoz a belső Emmi- felméréshez, amely kimutatja, hogy több mint 42 ezer gyerek morzsolódott le, esett ki az oktatási rendszerből. Egész pontosan ez áll az anyagban: „egy 2014-2015-ben elvégzett módszertani kísérlet alapján, a referencia napon (2014. február 1-jén) az oktatási rendszerből lemorzsolódottak száma 42 254 fő volt”. 

Ennek több oka is van, de alapja a szakértői anyag szerint is a 16 évre leszállított tankötelezettségi korhatár.

A tanulmány felsorolja a lemorzsolódás konkrét okait is. A szakközépiskolai tanulmányait szakképesítés megszerzése nélkül 1852 tanuló szakította félbe, a szakiskolai tanulmányait 2818 diák hagyta abba. Külön kategória a „tanulmányait saját döntés alapján megszakította” kitétel, ők 25 ezer 146-an vannak, mindannyian 16 év felettiek, nem tankötelesek. Mint ahogy az igazolatlan hiányzás miatt kimaradt 8123 gyerek is idősebb, mint 16 éves. Azaz jogszerűen maradnak ki az iskolából.

1759 16 év feletti tanuló azért zuhant ki a rendszerből, mert a tanulmányi kötelezettségét adott évfolyamon második alkalommal sem teljesítette. A felső korhatára miatt 888 gyerek hagyta el végzettség nélkül az oktatási rendszert, kizárással pedig 494.

Összesen 45 ezer 254 fiatal morzsolódott le. Ezek a fiatalok végzettség nélkül várhatóan a reménytelen szegénységbe zuhannak, s egész életükben kiszolgáltatottjai lesznek a szociális ellátórendszernek, illetve a közmunkaprogramoknak. Végső soron az államnak kell gondoskodni róluk.

A minisztérium belső anyaga egyértelműen rámutat, hogy a 16 évre csökkentett tankötelezettség része a problémának. „A tankötelezettségi kor elérése alapvetően hozzájárul ahhoz, hogy a tanulók jogviszonya befejezett (legalább) ISCED 3 végzettségi szint megszerzése nélkül szűnik meg. A második legmarkánsabb tényező az igazolatlan hiányzás miatti kizárás, amely szintén a tankötelezettségi kort elérő fiatalokra jellemző” – olvasható például az anyagban.

A lap szerint később akarnak arról dönteni, szükséges-e módosítani a jogszabályokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Még a hétvégén is fagyni fog

Még a hétvégén is fagyni fog

Kutatók majomember kimérákat gyártottak, majd a kísérlet végén elpusztították az embriókat

Kutatók majomember kimérákat gyártottak, majd a kísérlet végén elpusztították az embriókat