szerző:
hvg.hu

Minden egy helyen: orvosi vizsgálat, a történteket feltérképező interjúk, bírósági vallomások, azonnali áldozat- és családterápia – ilyen speciális gyermekvédő ház a Barnahus, amelyből Szombathelyen is nyílt egy.

„Láttál már repülőn banánt evő krokodilt?” – amikor először kérdezték meg ezt egy kisgyerektől, még hangosan nevetett a fejét rázta, de amikor sokadjára kérdezték meg tőle ugyanezt, akkor már nem csak igennel felelt, hanem még arra is emlékezett, milyen volt a kapitány, és az utastársak reakciója a látottakra. Ezt a tanulságos történetet Bragi Gudbrandsson, az Izlandi Gyermekvédelmi Hivatal főigazgatója mesélte el az ombudsmani hivatalban tartott gyermekjogi konferencián, ahol amúgy az izlandi „gyermekvédő” házról”, a Barnahusról – magyarul gyerekház – mesélt.

A Barnahus olyan speciális gyermekvédelmi intézmény, amely barátságos környezetben fogadja be a szexuálisan bántalmazott gyerekeket. A házban zajlik a gyerekek meghallgatása egy képzett pszichológus segítségével, amit videóra vesznek, így később nem kell újra elmesélniük, s így átélniük a történteket. (Az izlandi főigazgató által mesélt történet is arról szól, miért fontos elkerülni, hogy a bántalmazott gyerekekkel sokadjára elmeséltessék ugyanazt a történetet.)

Szintén a Barnahus házban végzik el az orvosi vizsgálatokat, majd itt kerül sor a terápiás kezelésekre is. A Barnhusban egyrészt megóvják a gyerekeket attól, hogy a rendszer is abuzálja őket és további lelki sérüléseket szerezzenek, emellett a házban, modern eszközök segítségével rögzített bizonyítékok pedig segítenek az elkövetők felelősségre vonásában is. Ennek köszönhetően a korábbinál négyszer több vádelemelésre kerül sor kiskorúak szexuális zaklatása miatt – hangzott el. Az első Barnahus 1999-ben nyílt meg Izlandon, azóta néhány napja Szombathelyen nyílt meg az 51. európai gyerekház.

Az ombudsmani hivatalban szervezett konferencián Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára a közelmúltbeli gyermekbántalmazási botrányok nyomán arról beszélt, hogy „nem lehet kizárólag arra alapozni, hogy a képzések során megtanulták a szakemberek, mi a teendő bántalmazásra utaló jelzés esetén, hanem pontosan le kell írni, milyen lépéseket kell megtenni ilyenkor". Czibere közölte, ha másként nem megy, „szájbarágósan le fogjuk írni, hogy mit jelent az együttműködés".