Nagyon veszélyesnek tartja a Társaság a Szabadságjogokért, hogy a kormány egyházi kórházaknak fizet pluszpénzt azért, hogy ne végezzenek el abortuszt. A beavatkozások száma a szervezet szerint tájékoztatással, szexuális felvilágosítással és mindenki számára elérhető fogamzásgátló eszközökkel csökkenthető, nem állami tiltással.

A kormányinfón jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy 7,8 milliárdos fejlesztési pénzt kap a Bethesda Gyermekkórház és a Budai Irgalmasrendi Kórház, és létrejön egy új, speciális szülészeti-nőgyógyászati egység.

"A kórházak ezért cserébe azt vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt sem fogadnak el."

Zeller Judit, a TASZ Betegjogi Programjának munkatársa azt mondja, orvosok lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatják az abortusz elvégzését, de maga az intézmény ezt nem teheti meg. A támogatási szerződés nem ismert, de amennyiben a pénzt ilyen feltételhez kötötték, az nem legitim. Az abortuszmentes osztály megnyitásáról a Bethesda vezetője, Velkey György főigazgató már tavaly beszélt, de ott az állami támogatás nem került szóba.

Miután itt új osztályokról van szó, nem keletkezik ellátatlan terület. Ha azonban az lesz az irány, hogy az az intézmény kap fejlesztési pénzt, amelyikben nem végeznek abortuszt, létrejöhetnek olyan területek, ahol megszűnik ez a típusú ellátás. Ez viszont az önrendelkezési és az egészséghez való jogot is korlátozhatja – mondja Zeller. Az ilyen forráselosztásból következhet az is, hogy az abortuszt végül a lepusztult kórházakban végzik el.

Legitim célja lehet a kormánynak az abortuszok számának csökkentése, azonban a nemzetközi felmérésekből egyértelműen kiderül, hogy a szigorítások illetve a lehetőségek korlátozása, megszüntetése nem az abortuszok, csak a biztonságos beavatkozások számát csökkentené.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!