szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Félmilliárdos keretmegállapodás megkötéséről jelent meg egy hirdetmény ezen a héten. Az ajánlattevő a magyar olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024, a nyertes a Fradi vezér cége. Kiderült, a pénzt nem fizetik ki.

Egy érdekes közbeszerzési határozat jelent meg a TED-en, az európai közbeszerzési értesítőben – jelezte a K-monitor gyanús döntéseket előre jelző rendszere. A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. kért ajánlatot hazai és nemzetközi rendezvényszervezésre és az ahhoz kapcsolódó eszközök beszerzésére.

A szerződés végösszege 536,5 millió forint, plusz áfa, a teljesítés fő helyszíne: Aarhus (Dánia), Doha (Katar) és Budapest. A két nyertes ajánlattevő a HD Event & Promotion Kft., illetve a Humán Telex Reklám Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Ahogyan rövid keresgélés után rábukkantunk: Aarhusban Iskola Olimpiát rendeznek. Méghozzá június 13-16 között, vagyis bő három hónappal a budapesti olimpiai álmok eltemetése után. Dohában olyan sok a sportesemény, hogy nehezebben tudjuk beazonosítani, mely rendezvényen lett volna standja a magyar olimpiai pályázatnak. Budapesten is nehéz lenne megmondani a célpontokat, de a fővárosban a nyáron úszó- és dzsúdó-világbajnokságot is tartanak.

A közgyűlés dobja az olimpiát. Március 1-én
©

A Humán Telexről a Napi.hu korábban azt írta, egyik tulajdonosa Orosz Pál, aki az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és a Ferencvárosi Torna Club (FTC) tulajdonában lévő Fradiváros Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja is.

A hirdetmény megjelenése után megkerestük a dokumentumban szereplő kapcsolattartót, egy ügyvédet. Az irodában azt mondták, ők csak azért feleltek, hogy jogszerű legyen az eljárás, azt, hogy lehívják-e a pénzt, nem tudták megmondani. Cikkünk megjelenése után sikerült elérni a Budapest 2024 sajtó munkatársát (kerestük őket korábban is telefonon illetve e-mailen), aki azt mondta, technikai okokból került ki most ez eredményhirdetés, egy régen indult közbeszerzési eljárást zártak le. Egy keretszerződéshez kapcsolódóan a szerződést január 25-én kötötték meg, de egy hiánypótlás miatt hirdették most ki. Hangsúlyzta, miután az olimpiai pályázatot visszavonták, így értelemszerűen ezt a pénzt sem fizetik ki. Azt mondta, pályázatot menet közben nem lehet visszavonni.

Az olimpiaellenes népszavazás aláírásainak leadáskor azt ígérték, felfüggesztik a promóciós költéseket, ezt most is megerősítették: február 18-án azonnali hatállyal felfüggesztették a megkötött szerződéseket, utána új megrendeléseket nem adtak ki, a pályázatra elkülönített költségvetést nem használták fel. Értelemszerűen a keretmegállapodással összefüggő feladatokat és beszerzéseket is azonnal leállították.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!