Windisch Judit
Windisch Judit

A Jobbik levélben is megígérte, aláírja az LMP-s beadványt, így hamarosan mehet az Alkotmánybíróság elé. A DK-s szignók nélkül.

Nem sokkal a Jobbik elnökségének döntése után már cselekedett is a frakció: levélben tájékoztatták az LMP-t, hogy aláírják a párt alkotmánybírósági beadványát a lex CEU-ról - tudtuk meg az LMP társelnökétől, Szél Bernadettől. A teljes ellenzéki létszám 68 képviselő, viszont Szél Bernadett azt mondta, a DK nem írja alá a kezdeményezést. Erről egyelőre szóban tájékoztatták őt. A szükséges számú aláírás így is megvan, a Demokratikus Koalíciónak ugyanis csak négy parlamenti képviselője van, a beadványhoz elég az 50 szignó, amihez a Jobbikra mindenképpen szükség van.

Szávay István jobbikos politikus az elnökség döntése után próbálta kimagyarázni, hogy lépésükkel sem a baloldal, sem Soros György mögé nem álltak be, a jogállamiságért álltak ki.

A Jobbik-frakció támogatja a CEU-ellenes törvény Ab-vizsgálatát

A Jobbik-képviselők aláírják a CEU-ellenes törvény alkotmányossági vizsgálatát célzó beadványt - közölte Szávay István jobbikos képviselő szerdán délután.

Az LMP ébredt elsőként, a párt komplett alkotmánybírósági beadványt készített, több ponton felsorolva, mit kifogásolnak a törvényben. Néhány példa:

  • a kormány semmilyen érdemi indokkal nem támasztotta alá, miért kell kivételes eljárásban elfogadni a felsőoktatási törvény módosítását
  • a törvény a művelődéshez való alapjogot és a tanulás, kutatás, tanítás szabadságának jogát is sérti illetve korlátozza
  • alkotmánysértő, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény működéséhez nemzetközi szerződést ír elő a törvény
  • alkotmánysértő, hogy a kormány szabad mérlegelésétől függ egy egyetem működése

Az LMP azt írta a pártoknak, ha tartalmai kifogásuk, javaslatuk van a beadvánnyal kapcsolatban, jelezzék, rugalmasak a szöveg átalakításában. Ilyen javaslat azonban még nem érkezett - közölte Szél. Az MSZP-ből Tóth Bertalan frakcióvezető jelezte, meghozták a politikai döntést az aláírásról, kedden hoz formális döntést a frakció is. Szél arra számít, kedden, a következő parlamenti napon írhatják alá a nagyobb frakciók a beadványt, így azt szerdán küldhetik el az Alkotmánybíróságnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!