szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szegénység és a foglalkoztatottság kapcsán a kormányzati állítások rózsás képet rajzolnak. Ferge Zsuzsa szociológus a HVG-ben teszi rendbe a sikerjelentéseket.

Bár a mélyszegénységben élők száma összességében csökkent, a kutatások azt mutatják, hogy ezzel párhuzamosan a legszegényebbek még szegényebbek lettek – mondta a HVG-nak nyilatkozva Ferge Zsuzsa szociológus. A legszegényebbek által kapott támogatás, ami általában az egyetlen jövedelemforrásuk, 2008 óta nem emelkedik, közben pedig az árak jó 20 százalékkal nőttek, ahogy a foglalkoztatottak nominálbére is. Ferge felhívta a figyelmet arra, hogy van egy ismeretlen létszámú csoport, amely tagjai kikerültek a statisztikákból, róluk lemondott a kormány.

Így csökkent papíron a mélyszegénység!

– mondja Ferge. Szerinte van olyan közmunka, ami hasznot hajt, vagy legalábbis értelme van, ám ez a kisebbik rész. A közmunka mégis inkább arra szocializál, hogy a polgármester talpát kell nyalni, ha valaki munkát szeretne kapni, és még így sem biztos, hogy a jövő hónapban jut neki. Ez a hatalomtól kapott kegy marad az egyetlen lehetőség a megélhetésre a legszegényebbek számára, mert minden olyan jövedelemforrást megtiltanak nekik – a lomizást, a csigagyűjtést –, amivel úgy kereshetnének némi pénzt, hogy a szabadságukat és a méltóságukat sem veszítik el teljesen – figyelmeztet.

Ferge Zsuzsa az e heti HVG-ben arról is elmondja véleményét, miért nem találnak maguknak a gazdák napszámost, az ipar pedig segédmunkást a jelenlegi helyzetben.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!