szerző:
hvg.hu

A történész szerint amíg Lázár kezében van a Sorsok Háza, addig nincs remény a megnyitásra.

A Miniszterelnökséget vezető minisztertől a csütörtöki Kormányinfón megkérdezték, hogy áll a Sorsok Háza projekt, mire Lázár csak annyit válaszolt:

Sehogy.

Aztán kifejtette, ha rövid időn belül nem történik valami, akkor projekt számára kialakított épületegyüttes nem a holokauszt áldozatainak új emlékközpontjaként fog megnyílni. Néhány hónapig még várnak, de ha nem történik előrelépés, akkor a kormány mást kezd a területtel.

Schmidt Mária személyesen reagált erre, közleményt adott ki a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, amiben a történész azt írja, a Sorsok Háza létrehozásának szükségességéről és fontosságáról a kormány Lázár János javaslata alapján döntött még 2013 nyarán.

Szerinte a cél azóta sem változott, közös feladatuk, hogy „az egész magyar társadalom, zsidók és nem zsidók együtt dolgozzuk fel a holokausztot, nézzünk szembe a múltunkkal, nevezzük meg a bűnösöket, méltó módon gyászoljuk meg az áldozatokat és állítsuk példaként az embermentőket.”

Ennek a célnak szerinte maradéktalanul megfelel a Sorsok Háza történészkoncepciója.

A végén pedig kijelenti:

Mindazonáltal szükséges felhívnunk a figyelmet arra, hogy amíg Lázár János és személyes megbízásából a súlyos állampárti múlttal terhelt Zoltai Gusztáv kezében van a Sorsok Háza, addig annak megnyitására nincs remény.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!