szerző:
Tóth Richárd

Betartotta ígéretét, és szerdán este lemondott posztjáról Őcsény polgármestere. Ez az a település, ahol egy panzió pár menekültet látott volna vendégül, de a helyiek mereven elutasították a kezdeményezést.

A szerdai esti őcsényi képviselő-testületi ülésen napirend előtt kért szót Fülöp János polgármester, és elmondta, a település akarata ellenére került be a hírekbe azzal, hogy néhány menekült eljött volna nyaralni. Mint ismert, a település lakói erősen ellenezték, hogy pár menekültet vendégül lássanak, az őket elszállásolni kívánó panzió tulajdonosának kocsikerekét is kilyukasztották.

A helyszínen készült riportunkat és videóinkat itt láthatják:

Őcsényen attól félnek, a nyaraló migránsok elrabolnák a magyar gyerekeket

Egy napja futnak még csak a "Soros-tervet" leleplezni próbáló kormányzati hirdetések, de egy kis Tolna megyei településen már elhiszik, hogy egy nagy összeesküvés frontvonalában vannak. A helyiek ellenállnak, és még az öcsényi fogadóst is veréssel fenyegetik.

A szerdai ülésen a polgármester azt mondta, nagyon szerencsétlen dolgok történtek a panzió tulajdonosával és az oltalmazott menekültekkel. Dönteni kell, vagy ő megy, vagy új választások jönnek – mondta. Azt is hozzátette, hogy az elmúlt 11 évben a békére törekedett, ami csorbát szenvedett, ezt nehéz lesz kiküszöbölni. "Egy cél vezérelt, el akartuk kerülni, ami most kialakult." Fülöp szerint nem akart a politikai pártoknak kampánytémát szolgáltatni, mégis ez történt.

"Nem mondhatok olyat, hogy ide egyetlenegy migráns is betegye a lábát" – mondta, majd hozzátette, ezek az emberek nem is migránsok, hanem oltalom alatt állók.

Nem tudják bezáratni a panziót, a Migration Aid munkáját sem tudják befolyásolni. Felvetődött, hogy a testület hozzon jogszabályt, hogy csak oltási könyvvel lehet Őcsénybe jönni, de ezt elvetették.

A hétfői lakógyűlés, amelyen a helyiek kikeltek a migránsok üdülése ellen, a polgármester szerint elérte a célját, senki nem fog idejönni üdülni, de az ottani hangulattól elhatárolódik. Úgy véli, a település nem rasszista és nem fasiszta. "Mi örülünk a turistáknak, de a migránsoknak nem ide kell jönni" – mondta. Azt szeretné, ha béke lenne itt, két lépést tud elképzelni.

A polgármester előbb azt mondta, vagy feloszlatja magát a képviselő-testület és új választás lesz, ahol Fülöp is elindul, vagy ha ez nem következik be, lemond és új polgármester lesz. A testületet arra kérte, szavazzanak a feloszlatásáról. Hat képviselőből négynek kell megszavazni minősített többséggel ezt. Egy képviselő azt mondta a szavazás előtt, a testület válassza az arany középutat és semmi szükség a feloszlatásra, sem arra, hogy a polgármester távozzon. Ő volt az, aki a falugyűlést kezdeményezte, nem tudta, megbánta-e, önmagukon kellene változtatni belül, de úgy véli, tudnak tovább dolgozni.

Erre a polgármester azt mondta, hat emberből kettővel biztos nem fog tudni együtt dolgozni, mert nem lesz béke a testületben. Egy másik képviselő, Kozma Zoltánné – a két személy egyike, akikkel nem tudna együtt dolgozni Fülöp – azt mondta, ő nem buzdított ellenségeskedésre. A polgármesterre nézett és számon kérte, korábban azt mondta, lemond, mégis itt ül. Kozma a polgármester fejéhez vágta azt is, hogy miatta alakult ki ez a helyzet. Egy másik képviselő, Csapai János elnézést kért a polgármestertől egy korábbi telefonbeszélgetésért, de szerinte tudnak együtt dolgozni a jövőben.

A név szerinti szavazáson a testület nem oszlatta fel magát, erre Fülöp János lemondott. A polgármester megköszönte a 11 évet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!