szerző:
hvg.hu

A külügy finoman elhatárolódott a konferencia programjától, azt ugyanis Schmidt Máriáék állították össze.

Az Index szúrta ki, hogy szombaton már nem volt elérhető az Európa jövője című V4-es konferencia honlapján a budapesti rendezvény programja, márpedig ez az az esemény, amelyről pár napja derült ki, hogy előadóként meghívták rá az amerikai szélsőjobb ügyeletes provokátorát, a brit Milo Yiannopoulost. (Yiannopoulost itt mutattuk be.)

Az Indexnek egy külügyi forrás azt mondta, fogalmuk sem volt Yiannopoulos, illetve a többi vitatott szélsőjobbos figura meghívásáról, azt a Schmidt Mária főigazgatósága alatt működő Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTK) szervezte, a külügyminisztérium pedig csak a támogatója a rendezvénynek.

Cikkében a lap úgy spekulál, hogy a konferenciaprogram eltüntetése, a külügy nem hivatalos elhatárolódása, valamint az, hogy a kormány nem áll bele a bírálatok visszautasításába, arra utal, hogy végül visszamondhatják Yiannopoulos szerepeltetését a hivatalos V4-es rendezvényen, de ettől még persze Schmidt Máriáék egy másik rendezvényre elhozhatják őt.

Yiannopoulos szerepeltetése egyébként sem állt volna túl jól a katolikus egyházzal szövetséges lengyel kormányerő részvételével zajló konferencián, a brit troll ugyanis a keresztény egyházakkal is rendszeresen viccelődik.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
HVG Világ

Milo Yiannopoulos: az alt-right provokátora

A Donald Trump amerikai elnök főstratégája, Stephen Bannon által politikai tényezővé tett alternatív jobboldal (alt-right) üstököseként tűnt föl, és úgy is zuhant alá a 32 éves Milo Yiannopoulos.