szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Egyelőre nincs szükség ellenzéki politikusok letartóztatásra, de az alapelvek a putyini rendszerhez hasonlóak: a parlamentarizmus és a demokrácia csak színjáték” – állítja a HVG e heti számában megjelent interjújában Ungváry Krisztián történész.

„Kérdés, hogy az ország mai urai ki tudnak-e alkudni bukásuk után valamilyen dealt a fizikai biztonságukért, vagy mint a Nicaraguában a Somoza-diktatúra bukásakor, kénytelenek lesznek elmenekülni az országból, csak nem Floridába, hanem például Türkmenisztánba" – mondja a csütörtökön megjelenő  HVG-nek adott interjújában Ungváry Krisztián történész. Szerinte hiába tűnik most reménytelennek a rezsim leváltása, a helyzet rövid időn belül megváltozhat. Nem maffiaállamként jellemzi a rendszert, hanem szerinte „az állam működik egy zártkörű részvénytársaságként”.  A történész az interjúban kifejti a véleményét a MSZP-ről és a DK-ról is. Előbbiről például kijelenti: reményei szerint az MSZP 2018 után nem jut be a parlamentbe.

©

Ungváry a most megjelent, A Szembenézés hiánya című könyvével kapcsolatban arról is beszél, hogy Biszku Béla el nem ítélése a jogállamhoz való viszonyról szól. Az igazságtétel szerinte „jelzés lett volna a mindenkori politika számára, hogy vannak olyan bűnök, amik nem évülnek el, és akár 50 év múlva lesújthat rájuk az igazságszolgáltatás keze, vagy az unokákat tessékelik ki a lopott villából. A jelen rendszer szerinte azért hagyta futni az egykori kommunista belügyminisztert, mert „a NER-nek széles körű kontinuitása van az elmúlt rendszerrel”. 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!