Kedvezmény családoknak: jobban járhatnak az élettársak, mint a házasok

2011. február 08., kedd, 06:30
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ;

Az élettársaknak, a jelenlegi gyakorlat szerint, kevesebb családi kedvezmény jár három gyerek után, mintha házasok volnának. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) e helyzeten jogszabály-módosítással változtatna. Csakhogy a tervezett módosítás újabb aggályokat vet fel: az egy háztartásban élő, de házasságot nem kötő szülők - szakértők szerint - visszaélhetnek az új szabállyal.

A várhatóan január egytől visszamenőlegesen hatályba lépő törvénymódosítás értelmében ugyanazok a szabályok vonatkoznának az élettársakra, mint a házasokra, írja az NGM néhány nappal ezelőtti közleménye. A tárca indoklása szerint még igazságosabbá kell tenni a családi adózást. Jelenleg ugyanis, ha a szülők elváltak, és egyikőjük, vagy mindkettőjük élettársi kapcsolatba lép, élettársukkal pedig közös háztartást tartanak fent, akkor az élettársak nem jogosultak az adókedvezményre a társuk gyermekei után. Jelenleg az egyedülálló szülők csak a saját gyerekeik után vehetik igénybe a családi kedvezményt. Még akkor is, ha később élettársi kapcsolatot létesítenek.

Emiatt, ha egy kétgyermekes és egy egygyermekes elvált szülő élettársi kapcsolatba lép, akkor a jelenlegi gyakorlat szerint, nem jogosultak a 3 gyermek után járó, maximális adókedvezményre. Házastársak esetén viszont, ha a „hozott gyerekek” száma eléri a hármat, de nincs közös gyerek, akkor minden szülő a saját gyereke után igényelhet 33 ezer forintot. Összesen tehát 99 ezer forint jár nekik, ami több mint háromszorosa annak, amit az élettársak igényelhetnek hasonló felállásban.

Családi bérkalkulátor 2011
Ha szeretné tudni, Önnek mennyi adókedvezmény jár gyerekei után és hogyan érdemes megosztania, kattintson az Adózóna családi bérkalkulátorára.

A módosítás lehetővé tenné azt is, hogy az élettársként, korábbi házasságaikból származó, gyermekeiket egy háztartásban nevelők ugyanúgy igényelhetnének családi kedvezményt egymás gyermekei után, mintha házastársak volnának. Így, a három nem közös gyerek után, élettársi kapcsolatban is, háromszor 33 ezer forint járna a jelenlegi 30 ezer (3X10 ezer forint) helyett.

Az új szabály tisztázná azt is, mennyi adókedvezmény jár az élettársaknak, ha a közösen nevelt 3 gyermekből egy közös. A NAV jelenlegi álláspontja szerint az élettársi kapcsolatban, adózási szempontból  másfél-másfél gyerekes csonka családnak minősül, így  neki nem jár a gyerekenkénti 33 ezer forintos családi kedvezmény, a saját gyerek után mindkét szülőnek 10 ezer, az egy nem közös után pedig - megosztás esetén - az anya és az apa is 5-5 ezer forintot igényelhet. Házastársaknak  - ha a törvényt módosítják, akkor élettársaknak - 33 ezer forint adókedvezmény járna gyerekenként is. 

 

Családi kedvezmény 3 gyerek után 2 az anyáé+ 1 az apáé, 0 közös 1 az anyáé, 1 az apáé, 1 közös 3 az anyáé, 1 az apával közös Módosítás után
Házasság esetén 3X33 ezer forint adókedvezmény 3X33 ezer forint adókedvezmény 3X33 ezer forint adókedvezmény 3X33 ezer forint adókedvezmény minden esetben
Élettársi viszonyban 3X10 ezer forint adókedvezmény 2X10 +2X5 ezer forint 3X33 ezer forint adókedvezmény u.a

Törvénymódosítás nélkül is járhat ugyanannyi kedvezmény élettársaknak

Nincs szükség törvénymódosításra, állítja Angyal József, mivel a hatályos jogszabályok értelmében is jár az élettársaknak a gyerekenkénti 33 ezer forintos adókedvezmény. Szerinte ugyanis  a két csonka család egy egész családnak számít, a közös háztartásban nevelt gyerekek pedig eltartottnak számítanak. A törvény mellett a NAV kitöltési útmutatója is ezt bizonyítja: az anyának 3 saját és abból egy közös gyereke van az apával. Hiába élettársak, s csupán egy közös gyermekük van, háromszor 33 ezer forint adókedvezményre jogosultak, függetlenül attól, hogy melyikük nyilatkozik. Pedig, ha a korábbi példából indulunk ki, akkor csak élettársi kapcsolatban csak a saját gyerek után járna a kedvezmény, eszerint az apának egyszer, anyának 3-szor 33 ezer forint. De egy gyermek adójogi megítélése – hangsúlyozta az okleveles szakértő - nem lehet más, ha az apja vagy anyja tesz nyilatkozatot. Az egyetlen magyarázat szerinte csak az lehet, hogy ha az apa a családi kedvezmény igénylésekor megjelöli a saját gyereket, mint jogosultat és az élettárs két gyerekét, mint a családi pótlék számításánál figyelembe veendőt.

Ezt azonban a NAV cáfolja, indoklása szerint ez úgy lehetséges, hogy az anya jogán az apa igényelhet adókedvezményt.  De az okleveles adószakértő vitatja ezt, mondván a személyi jövedelem adó törvény értelmében nincs családi adózás, amely ezt lehetővé tenné.

 Az élettársaknál figyelembe vehető családi kedvezmény érvényesítésénél az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jogszabály nem definiálja család fogalmát – fogalmazza meg aggályait Hegedüs Sándor, az RSMDTM tanácsadó cég adópartnere. Az idő rövidsége miatt feltehetően nem volt módja a jogalkotónak ellenőriznie azt, hogy a család fogalma csak házastársi viszonyban értelmezhető, élettársiba nem. Amennyiben a családnak minősül élettársi kapcsolat is, akkor a családok támogatásáról szóló törvény 12. § alapján kizárólag az számítana, hogy a család hány gyermekes.

Részben ezt a célt szolgálná az NGM tervezett jogszabály-módosítása,  amely a családi kedvezmény igénylése szempontjából nem tenne különbséget az élettársi és a házastársi viszony között. Magyarán a gyerekekkel egy háztartásban élő szülők, egymáshoz fűződő viszonyuktól függetlenül, egy családnak tekinthetők.

Az élettársi kapcsolat – adójogi szempontból – házastársivá emelése azonban felvet néhány kérdést. Az alapproblémát Hegedüs Sándor szerint az  jelenti majd, hogy az élettársi kapcsolatnak (kivéve a bejegyzett élettársi kapcsolat speciális esetét) nincs meg a világos, könnyen, akár adminisztratív módon történő ellenőrzésének lehetősége. Ezért, ha egy ellenőrzés során csak a bejelentett lakcímet vizsgálnák könnyen visszaélésekhez vezethet a születési segély igénylésénél megadott kerületben.  Az már szabályozási kérdés lenne, hogy az élettársi viszonyt az év melyik napjára (vagy éppen teljes időszakára) kellene-e prezentálni. Az RSMDTM adópartnere úgy véli,  visszaélések melegágya lehet a jelenlegi szabályozási környezetben a tapasztalható adózói morál mellett a családi kedvezményre vonatkozó szabályok kiterjesztése.

 A megoldást Angyal József szerint az jelentené, ha élettársaknak csak úgy lehetne nyilvánítani a feleket (egy érzelmi és gazdasági közösségben élőket), ha az élettársi viszonyukról  közjegyző előtt nyilatkoznának és okiratba is foglalnák azt. Ezzel ugyanis ellenőrizhetővé válik a kapcsolat időtartama és elkerülhető, hogy  a felek jogtalanul jussanak adókedvezményhez.  Vagyis, hogy olyan időszakra igényelhessék azt, amikor még nem voltak élettársak, de papírjuk van róla. Ráadásul, így a házastársak kerülnének rosszabb helyzetbe, mint az élettársak, miután az utóbbiról csak nyilatkozni kell, egy házasságnak pedig elengedhetetlen feltétele az anyakönyvvezető által kiállított okirati bizonyíték.

Előfordulhat, hogy egy háromgyermekes anyuka albérletbe költözni kényszerül, ahol a bérbeadóval közös nyilatkozatot tesznek annak érdekében, hogy megkapják a gyerekenként 33 ezer forintos kedvezményt, amit egyedülállóként az anya nem tudna teljes mértékben igénybe venni. Az élettársi kapcsolat fogalmának pontos meghatározása nélkül  Angyal József szerint hiba lenne hozzányúlni a jogszabályhoz.. 

SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát
SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát

A piacvezető raktártechnikai cég megnyitotta online webáruházát Magyarországon is. Látogasson el a webáruházba és böngésszen több száz termék közül!

Hirdetés
5 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2011. február 11., 08:30 aztaaa

És a családi pótlékot továbbra is egyedülállóként fogják kapni???

2011. február 11., 02:02 paklatty

Hát ez az. Már megint néhányezer forintért megy szájtépés. Mennyi idő kell egy átlagos honi polgárnak, ahhoz felnőjön? Úgy tűnik errefelé az ezer, években mérve nem igazán hoz tapasztalást. Alamizsnát csak kiérdemelt szolgálatért szokás adni, aki tudja mi a dolga, az azt is tudja, mi jár neki. Oszt tesz is érte, nem siránkozik.

2011. február 9., 08:48 bakter01

Ezt nem teljesen vágom. Ha én élettársi kapcsolatban élek a párommal, és neki van egy gyereke + van egy közös gyerekünk, akkor mizu?

Úgy számoltam, hogy 2X10E a közös gyerek után és az anya kap 10E ft-ot a saját után. Vagy rosszul értelmezem?

2011. február 9., 05:42 Andras Szabo

Nem gondolta ezt át senki. (Közjegyzö elött) bejegyzett élettársi kapcsolat ugye volt, a jobboldal hevesen táladta, az AB megsemmisítette. Most meg jaj, mi legyen, szabályozatlan a család fogalma. A történet persze nem a jobboldal koncepciótlanságáról, de még nem is az elvált szülök együtt nevelt gyermeiröl szól. A kormány az egyetlen pozitív (bár eléggé aránytalan) adóváltozást akarja propagálni, napirenden tartani. Gyakorlatilag a 3 gyerekes alkalmazottak nem fizetnek adót. Ez persze szép gesztus, de az elsö gyerekre nem ösztönöz. Pedig azt a döntést a legnehezebb meghozni. Kicsit arányosabb kellene legyen a gyerekvállalás segítése. De végülis a mostani törvényhozás mindent ilyen dupla vagy semmi alapon csinál. A kérdés, hogy mit vétettek azok, akiknek minden ilyen választásnáll a semmi jut?

2011. február 8., 21:43 nahát

Nekem még egy problémám van ezzel....

Tegyük fel, hogy mindkét fél az élettársi kapcsolatba válás után érkezik...
Akkor azon felül,hogy a jogszabály módosítás révén megkapják az emelt összegű családi kedvezményt (ha ugye 3 vagy több gyerek van), plusz mindegyik kapja a volt házastárstól gyerekenként a gyermektartási díjat....

Na, így lehet ám több legyet ütni egy csapásra!
Vagy rosszul látom?

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Kedvezmény családoknak: jobban járhatnak az élettársak, mint a házasok
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
34 magyar ötlet is indul a 46 millió forintos versenyen

34 magyar ötlet is indul a 46 millió forintos versenyen

Négy kontinens csapatai szállnak versenybe a nemzetközi ötletversenyen, a legtöbben Németországból, Macedóniából és Magyarországról pályáztak.

még több hír »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X