szerző:
hvg.hu

Most már Szlovákiába vagy Csehországba is elvándorolnak a magyarok, ha emelik a bérüket.

A napi.hu összeállítása szerint idén (infláció nélkül számolva) 3-4 százalékos átlagosa béremelésre lehet számítani Magyarországon, amely körülbelül megegyezik a tavaly január és november között mért értékkel. A hazai munkáltatóknak most már 77 százaléka küzd munkaerőhiánnyal, és előbb-utóbb elkerülhetetlenné vélik, hogy az alkalmazottakat béremeléssel tartsák meg a cégek, vagy csábítsák el a konkurenciától.

A magyar munkaerőre újabban már nem csak Nyugat-Európa, hanem a régió is elszívó hatást fejt ki, olyan alacsonyak lettek a magyar bérek, hogy még Szlovákiába vagy Csehországba is érdemes lehet elvándorolni dolgozni. Míg korábban a határhoz közeli gyárakba sokan ingáztak Szlovákiából, ez a réteg mára gyakorlatilag eltűnt, a kifelé mozgó magyar munkások száma viszont nem csökkent.

Kisebb béremelésekre már tavaly is rákényszerültek a magyar cégek, az alacsony képzettségűek számára azonban a betanított munkáknál sokszor még mindig vonzóbb a közmunka, mert a két forma között csekély az anyagi különbség. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint komolyabb fordulat akkor következik be, amikor a cégeknél a munkaerőhiány nagyobb, kimutatható pénzügyi hátránnyá válik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!