szerző:
hvg.hu

Most először szankcionálhatják a techóriás keresőalkalmazását.

Több mint egymilliárd eurós (308 milliárd forintos) büntetést szabhat ki az Európai Bizottság a Google-ra – értesült a Financial Times. Az üzleti lap kiemeli: a techóriásnak először szankcionálhatják a keresőtechnológiáját.

Az FT úgy tudja, a bizottság néhány héten belül jelentheti be versenyvizsgálatának eredményét, mégpedig azt, hogy a Google Shopping szolgáltatásával visszaélt piaci előnyével. A cég elleni szankció tovább ronthatja az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat, ám a multicégek ellen eddig is kemény kézzel fellépő illetékes biztost, Margrethe Vestagert ez aligha fogja érdekelni – jegyzi meg az uniós ügyekben jól értesült lap.

A döntésnek messzemenő következményei lehetnek – persze nem a Google-ra nézve, hiszen anyacége, az Alphabet nem dől be, ha kifizeti a büntetést. Annál érdekesebb lehet, milyen jövő vár a Google keresőn túli tevékenységeire – a hirdetésekre vagy a helyspecifikus szolgáltatásokra.

Az Európai Bizottság hét éve vizsgálódik a Google-nál, ennek az egyik legfontosabb eleme a Shopping szolgáltatás ellenőrzése. Brüsszel két éve állapította meg azt, hogy szembemegy a versenyszabályokkal, ahogy a keresőóriás saját szolgáltatásait előre sorolja a találatok között. A Shopping esetében ez az árösszehasonlító alkalmazás privilegizálását jelenti.

hvg.hu Tech

Így szólt vissza a Google a keménykedő EU-nak

Keresőjével és mobil operációs rendszerével is hatalmas teret nyit a piaci szereplők, sokszor saját konkurensei előtt is a Google – áll a vállalat bejegyzéseiben, melyeket az Európai Bizottság antitröszt-vizsgálata kapcsán tettek közzé.