szerző:
hvg.hu

Most először szankcionálhatják a techóriás keresőalkalmazását.

Több mint egymilliárd eurós (308 milliárd forintos) büntetést szabhat ki az Európai Bizottság a Google-ra – értesült a Financial Times. Az üzleti lap kiemeli: a techóriásnak először szankcionálhatják a keresőtechnológiáját.

Az FT úgy tudja, a bizottság néhány héten belül jelentheti be versenyvizsgálatának eredményét, mégpedig azt, hogy a Google Shopping szolgáltatásával visszaélt piaci előnyével. A cég elleni szankció tovább ronthatja az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat, ám a multicégek ellen eddig is kemény kézzel fellépő illetékes biztost, Margrethe Vestagert ez aligha fogja érdekelni – jegyzi meg az uniós ügyekben jól értesült lap.

A döntésnek messzemenő következményei lehetnek – persze nem a Google-ra nézve, hiszen anyacége, az Alphabet nem dől be, ha kifizeti a büntetést. Annál érdekesebb lehet, milyen jövő vár a Google keresőn túli tevékenységeire – a hirdetésekre vagy a helyspecifikus szolgáltatásokra.

Az Európai Bizottság hét éve vizsgálódik a Google-nál, ennek az egyik legfontosabb eleme a Shopping szolgáltatás ellenőrzése. Brüsszel két éve állapította meg azt, hogy szembemegy a versenyszabályokkal, ahogy a keresőóriás saját szolgáltatásait előre sorolja a találatok között. A Shopping esetében ez az árösszehasonlító alkalmazás privilegizálását jelenti.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Így szólt vissza a Google a keménykedő EU-nak

Keresőjével és mobil operációs rendszerével is hatalmas teret nyit a piaci szereplők, sokszor saját konkurensei előtt is a Google – áll a vállalat bejegyzéseiben, melyeket az Európai Bizottság antitröszt-vizsgálata kapcsán tettek közzé.