szerző:
MTI / hvg.hu

Megnőtt az esélye a Tesco-sztrájknak, a láncnál törvényesen létrehozott sztrájkbizottság ugyanis péntek délután nem fogadta el a multicég által felkínált és "sebtiben kommunikált" szeptemberi béremelés lehetőségét - írta a Magyar Idők. Pedig korábban a Tesco közleményben erősítette meg, jön a fizetésemelés.

A Tescónál működő sztrájkbizottság jövő csütörtökön jelentheti be, mely napon várható először, hogy a teljes áruházláncnál leáll a működés - írta a Magyar Idők

Bubenkó Csaba, a sztrájkbizottság elnöke, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) ugyanis azt mondta, a cég ajánlata messze elmarad a több mint 16 ezer érintett dolgozót egységesen képviselő sztrájkbizottság követeléseitől. A KDFSZ elnöke szerint ragaszkodnak a követeléseikhez, amelyek között nem csupán a 25 százalékos béremelés, hanem a 15 százalékos létszámemelés is szerepel szeptembertől.

Korábban a másik szakszervezet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Sáling József a lánccal folytatott pénteki tárgyalások után a 24.hu-nak azt mondta, eredményes volt a sztrájkfenyegetés, a Tesco beadja a derekát, és szeptembertől ismét megemelik a bruttó béreket, 11-17 ezer forinttal. Később maga a Tesco is megerősítette a közleményében, hogy szeptembertől jöhet a béremelés.

Sáling Jószef arról us beszélt, hogy ha megkapják a bértáblázatot, tüzetesen átnézik majd, és megbeszélik a kollégákkal, elégségesnek tartják-e. A két szakszervezet hétfőn egyeztet, azt még nem tudni, elkerülhető-e a sztrájk - tette hozzá a beszámoló.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke szerint Sáling József megtévesztő kommunikációt folytatott, és annak ellenére nyilatkozta, hogy eredményes volt a sztrájkfenyegetés, hogy arra bármilyen felhatalmazást kapott volna.

A Magyar Idők szerint a szakszervezetek között feszülő ellentétek nehezítik a tescós dolgozók érdekérvényesítését. 

A 24.hu-nak Sáling József korábban azt mondta, hogy Tesco nem is egyszerre tárgyal pénteken a két szakszervezettel, a KASZ máskorra kapott időpontot a nap folyamán. Szerinte ez az eljárás a Tesco részéről teljesen érthető volt, ugyanis a két szakszervezet eltérő helyzetben van. A KDFSZ sztrájkbizottságot alapított, és új követelésekkel állt elő, a KASZ viszont fenntartotta a július 8-i országos demonstráción megfogalmazott követeléseket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!