szerző:
hvg.hu

Ki is akadt miatta a hollandiai nagykövet, aki szerint a kérdést feltevő műsorvezetőt egyértelműen meg kell büntetni.

Az Index szúrta ki, hogy egy holland rádióműsorban, a GroeneLinks párt EP-képviselője, Judith Sargentini volt a vendég, akitől azt kérdezte a műsorvezető, hogy mit tenne, ha találkozna a magyar miniszterelnökkel. A politikus erre úgy felelt, kezet nyújtana neki, mire a műsorvezető feltett egy másik kérdést, azt, hogy

Arcon köpné-e Orbán Viktort?

Kocsis András hollandiai magyar nagykövet tiltakozását fejezte ki az elhangzottak miatt a holland közszolgálati műsorszolgáltató alapnál (NPO). Az esetről beszámoló, elsősorban Hollandiával foglalkozó, de magyar nyelven íródó Magyarnieuws nevű blog szerzője szerint Kocsis szeretné, ha az NPO intézkedne Eric Smit ellen, aki az ominózus kérdést feltette.

"Ez a kijelentés nemcsak undorító, hanem nagyon durva és elképesztő is egyben. Annál is inkább, mert a holland sajtó folyamatosan bírálja a magyar média állapotát. Alig várom a választ és a reakciókat, hogy milyen fegyelmi intézkedéseket fognak tenni a műsorvezető ellen" – idézte Kocsist a blog szerzője.

Smit egy Twitteren közzétett bejegyzésben reagált, és azt mondta, szerinte nem tett semmi rosszat, majd hozzátette, hogy "Kocsis úr, itt lehet szabadon beszélni".

A csatorna szóvivője, Mark Willemst szintén idézte a blog, aki szerint "a Dr Kelder en Co egy olyan műsor, ahol a legélesebben vitatkoznak az aktuális témákról: jelen esetben az Európai Parlament jelentéséről amelyben arról van szó, hogy Magyarországon folyamatosan veszélyeztetik a demokráciát a jogállamiságot és az alapvető szabadságjogokat. Minden véleményt meghallgatunk a programban és most, mint máskor is a határokat feszegetjük. Arra azonban számítunk a vendégeinktől és a műsorvezetőinktől is, hogy a vita hevében, a magasba csapott érzelmek ellenére is megőrzik a mások iránti tiszteletet. Ezt egymás között meg fogjuk beszélni.”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!