szerző:
hvg.hu

Max Richter brit zeneszerző Tökéletes alvás címmel komponált nyolcórás altató lemezt az alvászavarokkal küzdőknek. A klasszikus zenei album főként vonós darabokat, kellemes, könnyed zongoraszólókat és néhány szöveg nélküli vokált tartalmaz. Az altató zene egy szolgáltatás, amire elő lehet fizetni, de ősszel nyolcórás alvókoncert is lesz belőle Berlinben.

A darab lényegében nem más, mint egy audio nyugtató. A zeneszerző műve megalkotásában figyelembe vette azokat a pszichológiai kutatásokat, amelyek bebizonyították a klasszikus zene alvásra gyakorolt előnyös hatását. Például egy 2005-ben készült kutatás azt bizonyította, hogy sokkal jobban aludtak a nyugdíjasok, akik lefekvés előtt 45 perccel klasszikus zenét hallgattak. Egy másik kutatásban összehasonlították, hogy a hangoskönyvek vagy a klasszikus zene javítja-e az alvásminőséget. Míg az előbbiek semmiben sem javították az alvást, addig az utóbbi sokat segített.

Richter azt tervezi, hogy az ősz folyamán zenekarával Berlinben eljátssza a nyolcórás lemezt. A rendhagyó pizsamakoncert éjfélkor fog kezdődni, és reggel 8-ig tart. Az előadás során a zenekar a terem közepén fog játszani, körülöttük pedig négy-ötszáz ágyon lehet pihenni, aludni. Addig is ízelítőnek itt egy háromperces részlet a gigantikus altató darabból Álom 13 címmel, amit azonban érdemes lefekvés előtt meghallgatni, mert mi majdnem álomba merültünk tőle a klaviatúra előtt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!