szerző:
hvg.hu

Zseniális dalai mellett, a napokban elhunyt David Bowie neve hallatán azonnal eszünkbe jut védjegyévé vált extravagáns külseje, csak rá jellemző megjelenése. Ráadásul a sajátos smink, hajviselet és jelmezek mellett „felemás” szeme, különös tekintete titokzatos jelleget is kölcsönzött a zenésznek. Mi is volt David Bowie védjegyévé vált szemeinek a titka? – Az orvostudomány válaszol a ritka jelenségre.

Az IFL Science portál cikkéből kiderül, hogy egy sérülés okozta a különös tekintetet, amit a napokban elhunyt Bowie még kamaszkorában szerzett egy lányért folytatott küzdelemben.

Tizenöt éves volt, amikor barátjával, George Underwooddal ugyanaz a lány tetszett nekik, de Underwood gyorsabb volt, mert előbb elhívta a lányt randira. Mikor Bowie mindezt megtudta, olyannyira felhúzta magát, hogy felhívta a barátját azzal, hogy a lány azt üzeni neki, nem akar vele találkozni. Amikor azonban kiderült, hogy Bowie hazudott, Underwood megütötte. E verekedés során sérült meg Bowie szemgolyója. A barátok nemsokára kibékültek, és egész életükben jóban maradtak, Bowie szeme viszont örökre magán hordozta a konfliktus nyomait.

Pontosan mi is történt a sztár szemével? Rendkívül ritkán fordul elő, hogy valakinek különböző színűek a szemgolyói. Ha mégis, a jelenséget heterochromiának nevezik. Bár jó pár felvételen úgy tűnik, Bowie egyik szeme kék, a másik pedig barna, de találunk olyan képeket és videókat is, ahol mindkét szeme kék, de az egyik mégis sötétebb, vagyis a zenésznek nem volt heterochromiája. Akkor mi a magyarázat?

Az említett balesetben azok az izmok sérültek a szemében, amelyek a pupilla összehúzásáért felelősek. A sztár bal szeme azért tűnhetett sötétebbnek, mert pupillája folyamatosan kitágult. Ez az állapot az anizokória: az egyik pupilla folyamatosan ki van tágulva, nem reagál a fényre, nem szűkül össze erősebb fény esetén sem. Míg az egészséges szem pupillája összeszűkült, és látni engedte Bowie világoskék szivárványhártyát, addig a másik szem sötét marad.

További, David Bowie-val foglalkozó cikkeinket itt olvashatja.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!