szerző:
hvg.hu

Folyton éhezett: ételre, életre, szerelemre – Psota Irén nemcsak a színpadon, hanem az életben is igazi tragika volt. A február 25-én elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőről, a Nemzet Színészéről egykori szerelmei mesélnek majd az RTL Klub XXI. század című műsorának március 1-jei adásában.

„Egyszer csak beállított egy lány. Nem volt szép, de megállt a levegő, amikor megjelent. Gyönyörű dióbarna szemei voltak, hatalmasak, vékony, kevés hajacskája volt, magas homloka” – Psota Irén első szerelmét, Seregi László táncművészt már az első alkalommal lenyűgözte a színésznő kisugárzása.

©

„Az ideges alkatú, karcsú lányt gyerekkora óta szörnyű éhség gyötörte, nem tudott betelni az étellel. Irén hóna alatt mindig volt egy fél cipó vagy valami, hogy legyen mit enni” – idézi fel a múltat Makk Károly filmrendező, Psota Irén egykori párja.

A színésznő szenvedélyesen tudott szeretni, éppen ezért lepte meg barátait, ismerőseit, amikor váratlanul hozzáment egy dramaturg fiúhoz, aki iránt állítólag nem érzett semmit.

Pár hónapja volt férjnél, amikor összetalálkozott egy belsőépítésszel, Molnár Józseffel. A férfi a tenyerén hordozta Psota Irént, hamar egybe is keltek. Ruhát, cipőt tervezett Irénnek, etette a csillapíthatatlan étvágyú asszonyt. Sanzonokat vásárolt egyenesen a szerzőktől, hogy legyen mit énekelnie a színésznőnek. A boldogságuknak azonban József kétes ügyletei vettek véget: a férfit 10-15 évnyi börtönbüntetésre ítélték.

Irén egyedül maradt, és amit tudott, mindent megtett a férfiért, látogatta, csomagot küldött neki. Egy év múlva azonban megismerkedett Ungvári Tamás műfordítóval, aki rövid időn belül a harmadik férje lett.

„Én csak egy pótférjként szerepeltem. Minden nyilatkozatában és könyvében különben mondja is, hogy nekem tulajdonképpen egy férjem volt” – emlékszik vissza Ungvári Tamás. Ennek ellenére ez volt Psota Irén leghosszabb házassága: 12 évig éltek együtt. A féltékenység, a pénzügyi gondok és a munka azonban megrontotta házasságukat, Tamás újra nősült, Psota Irén egyedül maradt.

Psota Irén 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el.

Néhány napja ezzel az öt felejthetetlen pillanattal idéztük fel a hivatalosan is legendává vált színésznő pályafutásának legfontosabb pillanatait.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!