szerző:
hvg.hu

Úgy áll a helyzet, hogy magyar színekben, de lényegében teljesen egyedül fog készülni Hosszú Katinka a versenyekre – közölte az úszóbajnok a szerdai sajtótájékoztatóján. Gyárfás Tamás úszóelnök azt mondta, nem világos számára, hogy mit takar az a magánfelkészülés, amelyről a versenyző beszél, de nem érti ezt a fajta elkülönülést.

Fel sem vetődött benne, hogy amerikai színekben induljon, magyar színekben versenyezne, de a jelenlegi állás szerint egyedül készül majd a versenyekre – mondta Hosszú Katinka a szerdai sajtótájékoztatóján. Szerinte elbeszélnek egymás mellett a Magyar Úszószövetséggel – jelentette az Origo a helyszínről.

©

Hosszú Katinka azt is közölte, hogy a szövetség a 12 milliós támogatói szerződését továbbra is a 2017-es budapesti vb népszerűsítéséhez kötné, de ő nem kér pénzt, az maradjon a szövetségnél és biztosítsák belőle a megfelelő feltételeket. A többszörös világbajnok az újságírók előtt össze is tépte a szerződéstervezetet.

"Szerintem ezzel csak el akart hallgattatni a szövetség. A pénzt elvileg a felkészülésemre adnák, de a szerződésben egyetlen kikötés van: vegyek részt a 2017-es világbajnokság promóciójában" – közölte a sportoló a később kiadott közleménye szerint. "Még mindig úgy érzem, hogy az eredményeimmel már kiérdemeltem a támogatást, és nem kéne azt további követelésekhez kapcsolni. Ezért nem írom alá a szerződést."

Az úszóbajnok azt is elmondta, szerinte a szövetség ne elégedjen meg a jelenlegi helyzettel, ne bízzanak mindent a versenyzőkre, edzőkre. Hozzátette, tárgyi feltételek javításáról van szó, de az elmúlt három évben csak üres ígéreteket kapott.

"Nem az volt a célom, hogy a saját bankszámlám növekedjen. Azt kértem, hogy a szövetség végezze a munkáját. Ezt a pénzt, amit ajánlottak, fordítsák az elméleti és technikai háttér fejlesztésére, ami biztosítja minden úszó folyamatos fejlődését" – mondta Hosszú Katinka.

©

Az elmúlt két hétben csak arról szóltak a cikkek, hogy milyen konkrét kérései voltak és Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke hogyan próbálta teljesíteni őket, pedig szerinte a hangsúly nem ezen volt – mondta a sportoló. "Felnyílt a szemem: a rendszer nem működik. Ha ilyen egyszerű fejlesztéseket sem kapunk meg, akkor hogyan leszünk jobbak?" – tette fel a kérdést.

"Én nem öltözőszekrényt kértem, hanem egy helyiséget, ahol elvégezhetem a regeneráló rutinomat. Nem kamerát kértem, ami felveszi az úszásomat és visszanézhetem, hanem egy mozgáselemző szoftvert. Ezek a próbálkozások is bizonyítják, hogy nem értjük egymást" – közölte.

Kiss László szövetségi kapitány a sajtótájékoztató után azt mondta, minden támogatást megadnak, csak beszélniük kéne a versenyzővel. Azt is mondta, nem érti Hosszú Katinka törekvését, hogy magánzó versenyző legyen, és hogy vesz részt így az edzőtáborokban és mi lesz a nevezésekkel. Hozzátette, szeretné, ha Hosszú Katinka váltókban is indulna, ott is nagy szükség lenne rá.

Egy hangos szó sem volt közöttük – válaszolta Kiss László arra a kérdésre, hogy jutott idáig a viszony Hosszú Katinkával. "Ez biztos, hogy nem Amerika, annyi uszoda nincs, mint ott" – jegyezte meg viszont az Origo szerint.

Hosszú Katinka szerint sokan mondták neki, hogy a decemberi, hasonló témájú tájékoztatója után ne álljon ki másodszor is, mert ezzel öngyilkosságot követ el, sokkal többet veszíthet, mint amit nyerhet. "Azt mondták, legyek önző, csak azzal foglalkozzak, hogy nekem mi a legjobb. Én viszont bátran kiállok amellett, amiben hiszek. Az a filozófiám, hogy törekedjünk jobbra!" – mondta.

Gyárfásnak még volnának kérdései
©

Gyárfás Tamást, az úszószövetség elnökét telefonon kerestük meg a sajtótájékoztatót követően, ő azt mondta, az alapján, amit az elhangzottakról tud, nem tudja elképzelni, pontosan mit takar Hosszú Katinka külön felkészülése, legalábbis az eddigiekhez képest, hiszen Gyárfás szerint a versenyző eddig is oda ment, és úgy készült, ahogyan akart. De hogyan lehet külön készülni például egy váltóra? – tette fel a kérdést a szövetségi elnök, hiszen egy Magyarország van és egy magyar válogatott.

Az úszóelnök azt is elmondta, hogy Hosszú Katinkát nem akarja a magyar úszóközösség kitaszítani, mi azt akarjuk, hogy hozzánk tartozzon, másfelől nem biztos, hogy jó üzenet a fiataloknak az, amit az úszónő a mostani különállásával közvetít feléjük. Hosszú Katinka a világ fölé nőtt a teljesítményével, de ezt a fajta elkülönülést nem értem – mondta Gyárfás.

Ami a versenyző infrastrukturális igényeit illeti, Gyárfás azt mondta, szeretné, ha elmondaná, mire van szüksége, de tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi edzőhelyen, a Komjádi uszodában szűkös a helyiség-ellátottság. A hamarosan átadásra kerülő Tüskecsarnok uszodájában már más lehet a helyzet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!