szerző:
hvg.hu

Több mint 5 millió látogatót várnak a Rubik-kocka 40. születésnapját ünneplő világjáró kiállításra, amit a Google és egy amerikai tudományos intézmény szervez. Az interaktív kiállításon mindenki megnézheti a Rubik-kocka prototípusát is: a két sorban négy-négy kis fakockából álló játék mozgatható elemeire színes papírlapokat ragasztottak.

“Amikor negyven évvel ezelőtt megalkottam a kockát, álmodni sem mertem arról, hogy ilyesmi fog történni. Abban biztos voltam, hogy valami nagyon érdekes és inspiráló dolgot találtam ki, de senki sem gondolta, hogy ilyen nagy jövő vár a kockára” - emlékezett vissza Rubik Ernő kockája születésnapjának apropóján.

A Rubik-kocka prototípusa
©

A 40 éves évfordulón elindított vándorkiállítás a feltalálás, a játék és az inspiráció köré épül. “Nem mindennapi kihívás elé állított minket, hogy hogyan építsünk egy színes kockára egy egész kiállítást, ami bevonja, megmozgatja a látogatókat. Magasan képzett csapat állt össze, fejlesztők, tervezők, technológiai szakemberek dolgoztak azon, hogy olyan élményekkel töltsük meg a teret, melyekkel a szórakozás mellett el is gondolkodtatjuk a látogatókat” - mondta Ann Neumann a Liberty Science Center kreatív igazgatója

A Rubik-kocka kreatív gondolkodásra, gyors problémamegoldásra, a játékosság megőrzésére tanít mindenkit. Foglalkoztatja a művészeket, formatervezőket, és segít megszerettetni a gyerekekkel a matematikát, programozást, mérnöki és természettudományokat. Világszerte emberek millióit inspirálta, szórakoztatta, gondolkodtatta el ez a magyar találmány 40 éves története során, ezzel pedig nagy mértékben hozzájárult a technológia fejlődéséhez, a modern világ változásaihoz.

A 650 négyzetméter alapterületű kiállítás 2014 tavaszán debütál New Jerseyben, majd 7 éven keresztül fog utazni a világban. A kiállításra 5 millió látogatót várnak világszerte. Egyik főszereplője egy tízméteres világító Rubik-kocka lesz, amit a helyszínen csapatban, vagy akár a világ bármely pontjáról online is lehet majd irányítani, meg lehet próbálni kirakni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!