szerző:
hvg.hu

Ötmillió gmailes felhasználónevet és jelszót tettek közzé egy orosz Bitcoin fórumon. A Google szerint a lista nem frissen ellopott adatokat, hanem az elmúlt évek alatt feltört és lehalászott információkat tartalmaz. Bár sok jelszó már elavult lehet, a biztonság kedvéért mutatunk egy oldalt, ahol bárki megnézheti, hogy a saját e-mail címe is érintett-e.

©

Közel ötmillió gmailes felhasználónevet és jelszót tettek közzé a btcsec.com orosz Bitcoin-fórumon – jelentette a szintén orosz CNews. A listát a btcsec.com tvskit néven író kiadója tette közzé és azt állította, hogy a rajta szereplő felhasználónevek és jelszavak több mint 60 százaléka még mindig érvényes és működő e-mail fiókokhoz kapcsolódik.

A Daily Dot szerint viszont a Google képviselői az orosz sajtójelentések szerint azt mondták, a legtöbb listázott adat régi és talán már le is járt, így a mostani kiszivárogtatás inkább az utóbbi évek alatt feltört vagy lehalászott információk gyűjteménye lehet. A listán egyébként angol, orosz és spanyol nyelvű felhasználól adatai olvashatók nagy számban.

A Daily Dot szerint ennek ellenére érdemes lehet jelszót cserélni, de aki akarja, az isleaked.com oldalon ellenőrizheti is, hogy a saját e-mail címe is szerepel-e a most kiszivárgott listán. Az oldal a nagy forgalom miatt időnként nem elérhető, érdemes többször is próbálkozni. A biztonságuk miatt aggódók a szájton úgy is ellenőrizhetik címüket, hogy három karaktert csillagra cserélnek benne.

Ha máskor is értesülni szeretne a jelszólopásokról, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!