szerző:
hvg.hu

Egy ügyes ingyenes webszolgáltatás és egy okostelefon segítségével egyszerűen ellenőrizheti a látását.

Mindenkit érdekel,mennyire jó a szeme, és ezt egy – jelenleg béta állapotú – weboldalon és egy okostelefonnal (bármilyennel, ugyanis nem app letöltéséről van szó) könnyen megvizsgálhatja.

Lépjünk fel tehát a Vision nevű oldalra, majd görgessünk lefelé, és kattintsunk a Try now! Gombra. Előkerül a szemvizsgáló tábla legfelső, jó nagy betűje, de ne görgessünk tovább, hanem kattintsunk a bal felső sarokban lévő QR kódra. A kód egy picit nagyobb méretben megjelenik a képernyőn, ezt kell most leolvasnunk a telefonunkkal. Ehhez persze korábban telepítenünk kellett rá valamilyen QR kód-olvasót, s ha ezt nem tettük meg, pótoljuk. (Ehhez keressük fel a telefonhoz kapcsolódó alkalmazásboltot, és üssük be a keresőbe a QR reader kifejezést.)

A QR kód-leolvasás eredményeként egy linket kapunk, majd megjelenik a szemvizsgáló tábla, azonban valamennyi betű helyén egy fekete csillag látható. Most menjünk el négy méterre a számítógépünktől, nézzük meg az első betűt, majd érintsük meg az okostelefonunkon az annak, pontosabban a helyének megfelelő csillagot.

©

Jó pár betűt kapunk, ezekből kell kiválasztani azt, amelyik megfelel a képernyőn látottnak. Ha helyes a válasz, akkor e képernyőn egy pipa jelenik meg, a telefonunkon pedig zöld színű lesz a csillag. Ellenkező esetben egy kereszt és piros csillag a „jutalom”.

©

Ha a még viszonylag nagy betűk esetében sok piros csillagunk van, akkor érdemes lesz felkeresni egy szemész szakorvost.

Az oldalt regisztráció nélkül is használhatjuk, azonban ha regisztrálunk, elmentődnek az eredményeink. Minden egyes alkalommal, ha fellépünk a site-ra, új táblát kapunk, de persze a QR kódot is mindig be kell olvasni.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!