szerző:
hvg.hu

A nyolcpropelleres járművet épp úgy kell majd irányítani, mint a kisebb társait. Igaz, ha baleset történik vele, az jobban fog fájni.

A drónok megjelenése óta a legtöbben azt várják, mikor készül végre egy olyan modell, ami nemcsak apróbb tárgyakat, hanem egy embert is képes magával vinni. Úgy tűnik, nem kell tovább várni, a vegasi CES 2016 technológiai szakkiállításon bemutatták az első ilyen példányt.

©

Az Ehang nevű cég 184 névre keresztelt repülő eszköze méretre akkora, mint egy nagyon kicsi autó, hasznos súlyként pedig maximum 97 kilogrammot képes elszállítani. Az Engadget beszámolója szerint a drón 16 kilométert, vagy 23 percet képes egy töltéssel repülni. A nyolc propellerrel ellátott 184-es végsebessége 100 km/h, maximális repülési magassága pedig 3352 méter.

A 184 ráadásul nemcsak, hogy úgy néz ki, mint egy drón, de irányítani is ugyanúgy kell. A pilótának csak a felszállást és a landolást kell megoldania, a gép a kijelölt utat magától teszi majd meg.

©

Az eszközbe szereltek klímát is, valamint rajta keresztül 4G-s sebességgel lehet internetezni. A drón raktere bőven elég egy hátizsáknak, az utastérbe pedig még egy kétféle színben világító olvasólámpát is szereltek.

Az Ehang úgy tűnik, valóban komolyan gondolja az emberek szállítására alkalmas drónok forgalmazását, a cég ugyanis egy irányítóközpontot is létre akar hozni, hogy nyomon követhesse a 184-esek biztonságos repülését. Kérdés persze, hogy mennyien kapkodnak majd a gép után, a cég ugyanis 200-300 ezer dollár (kb. 58-87 millió forint) közötti összegért akarja piacra dobni. Aki viszont szeretne belőle venni, az valószínűleg már az idén megteheti.

A CES 2016 kiállítás összes újdonságát itt találja. Ha nem szeretne lemaradni a továbbiakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!