szerző:
hvg.hu

A képét nézve senki sem gondolná, hogy az alábbi eszköz egy számítógép, ráadásul olyan, amelyet internet-ínséges időkre és helyekre is felkészítettek.

Számítógépről hallva általában nem szobadíszre gondolunk, az Endless nevű komputer (amelyet a január elején tartott Las Vegas-i CES-en mutattak be) azonban akár annak is elmenne.

Ennek ellenére egy teljes értékű, Intel processzoros gépről van szó, igaz, kell hozzá kijelző, billentyűzet és egér. E két utóbbi tartozék nem drága, a kijelzőt pedig a televízió helyettesítheti: az Endless HDMI kábellel köthető hozzá.

©

A különös gépet internethasználatra is felkészítették, de azokra is gondoltak, akik nem túl gazdag országokban, lassú internetkapcsolat mellett, sőt internet nélkül élnek, ezért több mint 100 különböző alkalmazást is tettek a gépre, enciklopédiát, egészségügyi információkat, recepteket stb.

Az Endlessnek saját, hasonló nevű operációs rendszere van. Az alapváltozat ára 189 dollár, ezért 32 GB-nyi belső tárhelyet kapunk, míg az 500 GB-os változatért 229 dollárt kell fizetni. Van egy mini Endless is, ez egy tenyérnyi gömb, de ugyanúgy teljes értékű gép, mint a nagyobb változat, csak szemben annak 2 GB-nyi RAM-jával, 1 GB RAM-ot, és 24 GB belső tárhelyet (SSD) kínál. Ennek megfelelően az ára is kevesebb, mindössze 79 dollárba kerül. Elsősorban a fejlődő országokba szánják.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!