szerző:
hvg.hu

Soha semelyik vállalat nem keresett még annyi pénzt három hónap alatt, mint most az Apple.

Nem csak saját történetében, hanem a világ összes vállalatát nézve is minden idők legnagyobb profitját jelentette be az Apple, azaz soha semelyik cégnél nem keletkezett még három hónap alatt annyi haszon, mint amennyi tavaly október és december között az Apple-nél.

Tim Cook egy Apple fejlesztői konferencián.
©

A vezérigazgató Tim Cook bejelentése szerint a tavalyi év utolsó negyedévében 75,9 milliárd dollár bevétel mellett 18,4 milliárd dollár profitot könyvelhettek el. A bevétellel kapcsolatban ugyanakkor egy lefelé mutató jóslat is elhangzott: az Apple szerint az idei év első hónapjában várhatóan valamivel kevesebb bevételre tesznek majd szert, mint a tavalyi év hasonló időszakában – 58 helyett 50-53 milliárd dollárról lehet szó.

A végtelenségig nem lehet növekedni

A pénzügyi előrejelzés mellett a növekedési ütem végességét jelzi az is, hogy az iPhone 2007-es megjelenése óta éves szinten most nőtt legkisebb mértékben a telefon eladási mutatója. Aggódni azért nem kell, hiszen az egy évvel korábbi karácsonyi negyedév 74,5 millió darab iPhone-ja után most 74,8 millóról van szó. Ez három hónap alatt továbbra is remek teljesítmény, és még mindig az iPhone-ok hajtják az Apple bevételeit: ezúttal a pénz 68 százaléka származott a telefonok eladásaiból.

©

Az iPad viszont, a vizsgált időszakban piacra dobott óriási iPad Pro ellenére, hanyatlik: míg 2014 utolsó negyedévében 21,4 millió darab talált gazdára, a mostani karácsonyi szezonban csak 16,1 millió táblagépet tudtak eladni. Hasonló történt a Mac számítógépek terén, de ott azért stabilabb az 5,5 millióról 5,3 millióra csökkent mutató.

Az Apple Watch konkrét értékesítési darabszámát ezúttal sem árulta el a vállalat, ezzel kapcsolatban viszont jó hír, hogy a tavaly tavasszal piacra dobott órát most pénteken Magyarországon is forgalomba hozzák.

A rekord negyedév egyúttal mérföldkőhöz is eljuttatta a céget: már 1 milliárd aktív Apple-készülék van a világon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!