szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, nem a Windows 10 Mobile rendszer menti meg a Microsoft mobil üzletágát, legalábbis erre utalnak a most összesített adatok.

A napokban hozta nyilvánosságra jelentését a Gartner piackutató cég a globális okostelefon-piac helyzetéről, többek között 2015 utolsó negyedévét illetően.

Az itt olvasható számok nem túl bíztatóak a Microsoftra nézve, ugyanis a Windows operációs rendszert futtató telefonok a piacnak mindössze az 1,1 százalékát fedik le. Óriási ehhez képest az iOS-es készülékek aránya (17,7 százalék), nem is beszélve az androidosokról (80,7 százalék).

Amúgy 2014 hasonló időszakához képest egyedül az Android produkált növekedést (76 százalékról 80,7 százalékra), csökkenést könyvelhetett el viszont az iOS (20,4-ről 17,7 százalékra) és a Windows is (2,8 százalékról 1,1 százalékra). Ugyancsak csökkenést regisztráltak a BlackBerrynél és az egyéb rendszereknél.

©

A számokkal persze lehet játszani, és máris fordul a kocka, ha 2015 harmadik negyedévét hasonlítjuk össze az utolsóval, legalábbis az Android és az iOS esetében. Amíg az előbbi 84,7 százalékról esett 80.7 százalékra, addig az iOS 4,6 százalékpontos növekedést mutatott. A Windows viszont 1,7 százalékról esett 1,1 százalékra egyetlen negyedév alatt.

Ami a gyártókat illeti: 2015 egészére nézve a legnagyobbak sorrendben: Samsung, Apple, Huawei, Lenovo (+ Motorola), Xiaomi. A Samsung 2,2 százalékpontot rontott 2014-hez képest. az Apple viszont 0,5 százalékpontot javított. Nőtt a Huawei részesedése (5,5 %-ról 7,3 százalékra), csökkent a Lenovoé (6,5-ről 5,1 százalékra), és szinte stagnál a Xiaomi (4,5-ről 4.6 százalék).

2015-ben 1 423 900 darab, míg egy évvel korábban 1 244 740 darab okostelefon talált gazdára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!