szerző:
hvg.hu

Felkerült a YouTube-ra a BBC 360 fokos videója, amelynek köszönhetően egy olyan helyre lehet eljutni, ahova másképp egyáltalán nem: a genfi nagy hadronütköztető belsejébe.

2008-ban adták át a nagy hadronütköztetőt (Large Hadron Collider, LHC), a CERN részecskegyorsítóját és ütköztetőgyűrűjét, amelynek segítségével a fizika talán legkülönlegesebb kérdéseire keresik a választ. Olyanokra például, hogy léteznek-e extradimenziók vagy hogy miért van több anyag, mint antianyag.

Erről a különleges és elképesztő méretű gépről legfeljebb a Google Street View képeknek köszönhetően lehettek elképzeléseink, most viszont a BBC 360 fokos videójával 4K felbontásban tehetünk virtuális kirándulást a 27 kilométer kerületű föld alatti alagútban, ahol fénysebességgel repülnek a részecskék.

©

Megnézhető a kompakt müon szolenoid (Compact Muon Solenoid, CMS), a nagy hadronütköztető gyűrű két nagyobb detektorának egyike is, amellyel a sötét anyag, az extradimenziók és a Higgins-bozon után kutatnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!