szerző:
hvg.hu

Videóhívásokat is lebonyolíthatunk igen erős titkosítás mellett a Skype társalapítójának üzenetküldőjében.

A Skype társalapítójának, Janus Friisnek a nevéhez fűződik a Wire nevű üzenetküldő app,  amely teljes titkosítást ígér az üzenetküldés mindenféle formájára.

Maga az app nem igazán új, az első változata még 2014 decemberében jelent meg, mostantól viszont már a titkosított videohívási lehetőséggel („kristálytiszta, HD minőségű”) is kibővítették. Az app elérhető Androidra, iOS-re és Windows PC-re.

©

A Wire-nek nagy konkurensekkel (pl. Facebook Messenger, WhatsApp) kell felvennie a versenyt, viszont ami különlegessé teszi – idézi a céget a Reuters – az az, hogy nemcsak az üzenet útjának egy részét titkosítják, hanem a küldőtől elindulva végig mindent. Titkosítással mehetnek a szövegek, a képek, a videók, és mindegy hogy két félről vagy csoportról beszélünk. Hogy miben különböznek vetélytársaiktól, azt külön is összefoglalták.

Az app mögött álló Wire Swiss GmbH svájci cégnek mindössze 50 alkalmazottja van, a többségük mérnök. Mivel svájci székhelyűek, az Egyesült Államok nem érheti el az app használóinak adatait.

©

Állításuk szerint nem adnak ki felhasználói információkat, nem őrzik a titkosító kulcsokat, nincsen hátsó ajtó a szoftverükben, és reklámokkal sem bosszantanak. Rendszeresen tesznek közzé átláthatósági jelentést, amelyben látható, milyen kormányzati megkeresések voltak az irányukban.

Az persze érthető, különösen a jelenlegi terrorveszélyes világban, hogy a kormányzati szervek nem nézik jó szemmel az ilyen szupertitkos üzenetküldőket. A brit terrorelhárítás egyik vezető beosztottja egyenesen úgy nyilatkozott, az ilyen alkalmazások terroristabarátok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!