szerző:
MTI

A kutatóeszköz körül kisebb darabok észlelhetők, és nincs kapcsolat.

©

Elvesztette a kapcsolatot újgenerációs röntgensugaras csillagászati műholdjával a japán űrkutatási ügynökség (JAXA).

A galaxishalmazok tanulmányozására bocsátották fel február 17-én az ASTRO-Hitomi műholdat, amellyel szombat délután szakadt meg a kapcsolat. Eddig sikertelennek bizonyult minden kísérlet az összeköttetés helyreállítására, a szakemberek vizsgálják, mi történhetett a műholddal - közölte hétfőn Josazaki Izumu, az űrügynökség szóvivője.

Az amerikai hadsereg egyesített űrműveleti központja (JSpOC), amely a Föld körüli pályán lévő műholdakat, mesterséges tárgyakat követi nyomon, hétfőn azt közölte, hogy az Astro-H közelében öt tárgyat észleltek. A központ Twitter-üzenete szerint a Hitomi műhold közelében öt "széthullásból eredő darabot" azonosítottak.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithonian Asztrofizkiai Központ csillagásza közölte, egyelőre nem tudni, hogy a műhold hullott-e darabjaira, vagy kisebb darabok váltak le róla.

A 14 méter hosszú, 2,7 tonnás ASTRO-H mintegy 580 kilométerre kering a Föld körül. A négy teleszkóppal és hat detektorral ellátott műhold azt kutatja, hogyan formálódnak a galaxishalmazok és hogyan befolyásolja őket a sötét energia és a sötét anyag.

Az ASTRO-H az 1979-ben indult japán röntgensugaras misszió hatodik műholdja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!