szerző:
hvg.hu

Visszaélhetett mobilpiaci erőfölényével a Google, erre jutott az Európai Bizottság. A testület versenyjogi eljárást indít a vállalat ellen.

Az Európai Bizottság éppen egy éve jelentette be, hogy kivizsgálja, visszaélhetett-e mobilpiaci erőfölényével az Android rendszer mögött álló Google. A szerdai közlemény alapján az EB most a vállalatot is értesítette arról, hogy versenyjogi eljárást indít a Google, illetve a Google-szolgáltatásokat összefogó vállalat, az Alphabet ellen.

A testület indoklása szerint a Google az általános internetes keresések, a (más gyártók számára) licencelhető mobil-operációsrendszerek és az Androidon elérhető alkalmazásboltok terén is domináns pozícióban van. Az EB megállapította, hogy ezeken a területeken a legtöbb tagállamban 90 százalék fölötti a Google részesedése: így van ez a telefonos keresésekben, de az androidos letöltések több mint 90 százalékát is a Google Play áruházból ejtik meg a felhasználók. Ez már csak azért is kritikus, mert az EU-tagállamokban szinte mindenhol 80 százalék fölött van az Android részesedése, és ahogy azt a bizottsági állásfoglalás is jelzi, az alsó- és középkategóriában tulajdonképpen csak androidos telefonok vannak a piacon.

©

Az EB állásfoglalása szerint a Google jelentős erőforrásokat öl abba, hogy mások nehéz helyzetbe kerüljenek ezeken a területeken, például pénzügyi eszközökkel éri el több gyártónál és mobilszolgáltatónál, hogy a keresési lehetőségek közül csak a Google-féle megoldást telepítsék a készülékekre.

A testület úgy véli, a Google magatartása hátráltatja a piaci versenyt, és sérti a fogyasztók érdekeit. Ha a versenyjogi eljárás is megalapozottnak találja a tényállást – és nem születik addig peren kívüli megállapodás –, a Google globális bevételei 10 százalékát, azaz 7 milliárd dollárt is befizethet büntetésként – ez 1900 milliárd forintot jelent.

A bizottsági állásfoglalásra reagálva a Google közölte: szerintük  az Android hozzájárult egy jelentős és fenntartható ökoszisztéma kialakulásához, amely nyílt forráskódú szoftverre és mindenki számára hozzáférhető innovációra épül.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!