szerző:
hvg.hu

Sokkal nagyobb kört érintett a Yahoo történetének legnagyobb, egyúttal a világ történetének egyik legnagyobb adatlopása, mint azt korábban sejteni lehetett.

Nyár óta sejti, szeptemberben pedig el is ismerte a Yahoo, hogy még 2014-ebn betörtek a cég szervereire, és rengeteg adatot elloptak onnan. A cég először 200 millió érintett felhasználóról beszélt, majd nem sokkal később azt mondták: inkább 500 millióan lehetnek az érintettek. A vállalat szerda éjjel közölte: úgy tűnik, hogy egy másik támadásban több mint 1 milliárd felhasználói fiók adatait lopták el. Bár egy ember több fiókot is működtethet, de ez kevesekre jellemző, így valószínű, hogy az érintett emberek száma is megközelíti a milliárdot.

Az egyelőre ismeretlen támadók banki adatokhoz nem fértek hozzá, de neveket, telefonszámokat, email címeket és jelszavakat is elloptak.

A rendőrséggel és az amerikai kibervédelmi hatóságokkal egyeztető Yahoo korábban azt közölte: már a "kisebb", 500 milliós támadás jellege miatt is azt feltételezik, hogy egy kormány állhat mögötte.

A Yahoo ismételten azt kéri felhasználóitól – ami itthon leginkább a Yahoo Mail használóit jelenti –, hogy ha már az eset idején is azt a jelszót használták, amit ma, akkor mielőbb változtassák meg azt. (Így csinálhat 1 perc alatt könnyen megjegyezhető jelszót, amit senki nem fog kitalálni.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!