szerző:
hvg.hu

Hiába az alapbeállítás, egy rendszerhiba miatt továbbra is rossz árfolyamon vált a legnépszerűbb elektronikus rendszer, PayPal. Aki az eBayen vásárol, annak minden egyes rendeléskor oda kell figyelni. Mutatjuk, hogy mit kell nézni.

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy a PayPal egyik kényelmi funkciója végül sokba kerülhet. A rendszer saját árfolyama igen kedvezőtlen, így ha eddig még nem tette meg, jobban teszi, ha most azonnal átkapcsolja a fiókjában az erre vonatkozó beállítást, itt írtunk róla.

Van azonban egy kis probléma, amibe az futhat bele, aki eBayen vásárol, és ott fizetne PayPal-módra. A két cég közül valamelyik rendszerében van ugyanis egy hiba, melynek következtében az eBay egészen egyszerűen nem figyeli a PayPal-fiókunkban a beállítást, és hiába is kapcsoltuk ott át, hogy a saját bankunk árfolyamán menjen a számlázás, ez nem történik meg.

Akkor van baj, ha a fizetési folyamat képernyőjén az alábbit látja.

©

Tehát ha ott van az Exchange rate: 1.00 HUF = C $0.00, az arra utal, hogy itt bizony az eBay árfolyamán történik majd a váltás. Ebben az esetben kattintson a közvetlenül a felirat alatt lévő Change gombra, ekkor megjelenik ez a képernyő.

©

Itt az 1.00 HUF = C $0.00 feliratra kell ismét kattintani, ekkor ez jön elő.

©

Most a View conversation rate options szövegre kattintson, és máris kiderül a turpisság: valóban a PayPal átváltása van bekapcsolva.

©

Ezen a képernyőn kapcsolja át a fizetési módot a második lehetőségre (Your card issuer’s rate), majd kattintson az Agree gombra. Ezután a szokásos módon folytathatja a fizetési folyamatot, a cím megadásával, a szállítási mód kiválasztásával, majd a legvégén a Confirm and pay gombbal.

Mivel mindezt egy vásárlás közben észleltük, rögtön meg is néztük, milyen hatással is van mindez a bankkártyánkra. Egy kisebb, az eBay/PayPal által 928 forintosnak jelzett tételért 887 forintot fizettünk, míg egy másik pénznemből váltott, 1798 forintosnak induló tranzakcióból végül 1688 forint lett. Összességében 2726 forint helyett 2575-öt fizettünk, tehát még egy ilyen alacsony összegű vásárlásnál is 151 forint múlt ezen.

A cikkben használt képernyőképek készítése miatt kicsit később végigmentünk még egy vásárlási folyamaton – az eBay itt sem vette magára a PayPal-fiókunk alapbeállítását, tehát gyanús, hogy a hiba általános. Aki értékesebb dolgokat rendel és/vagy sokszor szokott az eBayről rendelni, az egy év alatt összességében sok ezer forintot bukhat, ha nem figyel oda erre a beállításra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!