szerző:
hvg.hu

Az egyterű irodákban gyakran gondot okoz a koncentráció: a kollégák beszéde, a telefoncsörgés, a különféle kütyük könnyen elterelik a figyelmet a munkáról. Van azonban egy módszer, amely segítségére lehet, ha a főnök nem megy bele, hogy otthonról dolgozzon.

A 20. század vége felé vált népszerűvé az egyterű iroda - az angolul csak cube farms-nak csúfolt jelenség – amikor a dolgozók külön szobák helyett egyetlen nagy térben zsúfolódnak legfeljebb paravánnal elválasztott boksz-okban. Ez az elrendezés bár a főnökök dolgát megkönnyíti - egy pillantással rálátnak munkatársakra és gépeikre – az alkalmazottak hatékony munkavégzését viszont kevésbe segíti elő.

Rontja a teljesítményt a dolgozók egy légtérbe zsúfolása

Az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltozott az irodák kialakításának bevett gyakorlata, aminek mozgatórugója jellemzően a költségcsökkentés volt. Azonban a kockafarmon dolgozók teljesítménye romlik, így könnyen kárba veszhet a négyzetmétereken megspórolt összeg.

A probléma megoldására szakemberek azzal a meglepő ötlettel álltak elő, hogy a zajt egy másik zajjal lehet kioltani, az úgynevezett fehérzajjal. Ugyanaz történik, mint amikor a gyereket a motor duruzsolása vagy a hajszárító zúgása nyugtatja meg, altatja el. A zajszennyezés elnyomására ezért javasolják az állandó frekvencián zümmögő mesterséges fehérzaj-generátort, de egyesek szerint ez az állandó erős zaj is halláskárosodást okozhat.

Az újabb kutatások szerint ezért a legjobb, ha a természet hangjaihoz fordulunk. A patakcsobogás, tengermorajlás, az eső dobolása vagy a fák lombjának susogása olyan fehérzajok, amelyek javítják a dolgozók hangulatát, fokozzák koncentrálóképességüket és munkateljesítményüket, miközben elnyomják a kollégák zajongását. Jonas Braasch, Alana Deloach és Jeffrey Carter, az amerikai Renssealer Politechnikai Kutatóegyetem munkatársai nemrég szabadalmaztatták is az általuk kidolgozott módszert, amelynek lényege, hogy a különféle természetes zajokat meghatározott hangerővel alkalmazzák egyterű irodákban hangmaszkolásra, a szabvány szerint 45-48 decibeles erősséggel több forrásból sugározva – írja a 365.reblog.hu.

Ilyen alkalmazások okostelefonra is letölthetőek, de YouTube-on is meghallgathatóak. Azonban felhívják a figyelmet, hogy nem minden esetben használnak, például az Y-generáció (1980-1999 között született) tagjainál csak akkor érdemes bevetni a természetes hangokból álló teljesítményfokozót, ha vannak ehhez kapcsolódó kellemes emlékeik-élményeik a gyermekkorukból. A nagyvárosi környezetben felnőtt fiatalokra ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy nyugtatólag hat a természet.