Örökmozgó

2013. április 15., hétfő, 11:30 • Utolsó frissítés: 2013. április 15., hétfő, 12:22
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Ötszáz éve nem látott magyar konjunktúra, újra kétharmados győzelem – csigázta az érdeklődést heteken keresztül Széles Gábor, míg végül előállt a tutival. Nem mosolyog!

Gyerekkorában biztosan mindenki gondolt már arra, hogy ha az embereknek nincs elég pénze, akkor miért nem nyomtatnak egyszerűen több pénzt, és akkor minden megoldódna. Aztán rájöttek, hogy ennek nem lenne sok értelme. Kivéve a nemzeti együttműködés jegybankját, amely most korlátok nélkül valósíthatja meg mindenki óvodai fantáziáit.

Körülbelül ugyanez a szint az a generátor (egy tengely forgatásából elektromos energiát termelő eszköz), amely saját maga termeli az önmaga meghajtásához szükséges energiát is. Mintha egy autó a kipufogógázt a motorba visszavezetve üzemanyagként újra és újra, a végtelenségig fel tudná használni, és a végtelenségig lehetne vele közlekedni. Ilyesmi teljesen nyilvánvalóan nem létezik. És mégis, ha nem is a magyar államnak, de az egyik kedves, kitüntetett, kormánybarát nagytőkésnek eszébe jutott ebbe pénzt fektetni.

Mondjuk nem érdemes meglepődni, Széles Gábor portfóliójában már eddig is volt olyasmi, amelyből józan számítással semmiféle profitot nem várhat, például a médiaszolgáltatások. Normális megfontolás szerint nem lehet különösebb nyereséget várni, mondjuk, a Magyar Hírlaptól, és mégis, évek óta stabilan működik. Az örökmozgógyártás is valami ilyesmi, korlátlan ideig lehet bele ölni a pénzt, az előállított szellemi termék pedig olyan lesz, amilyen.

Persze ez nem elég, Széles tovább emelte a tétet, mikor bedobta az új találmány ígéretét is, ami a dízelmotorok fogyasztását fogja csökkenteni – állítólag. Ilyesmivel is próbálkoztak már jópáran, de leginkább csak a tévéshop délutáni adásáig jutottak, nem a Nobel-díjig. A mindenféle (kémiai alapú, esetleg vízbefecskendezéses, vagy más) fogyasztás-csökkentő találmányok közös tulajdonsága ugyanis, hogy vagy nem működnek vagy esetleg tönkreteszik a motort vagy esetleg mindkettő. Érdekes lenne látni, hogy vajon Széles Gábor a saját buszain alkalmazza-e ezt a remek találmányt.

Az egyébként, hogy ezekben a technológiákban a nemzeti együttműködés támogatói lehetőséget látnak, egyáltalán nem meglepő. A rendszerek ugyanis előbb-utóbb minden szinten elkezdik elhinni saját propagandájukat. Ennek az első lépése a politikai szint, az a paranoid meggyőződés, hogy nem az alapvető inkompetencia és bunkóság miatt nemkívánatosak a világban. A következő fokozat az elmúlt száz év társadalomtudományi és történelmi tapasztalatainak figyelmen kívül hagyása (lásd a XIX. századi stílusú iskolarendszer iránti vágy). Majd következik a matematika alapvető összefüggéseinek felülírása a gazdaságpolitikában (nem kell példákat mondani). Itt már könnyebben visszaüt a valóság, de persze még mindig sok minden magyarázható az ellenséges aknamunkával. Végül a természettudományok következnek, először csak ilyen vicces módon, de a rendszer erejétől és a rendelkezésre álló forrásoktól függően aztán a határ a csillagos ég, meg a liszenkói biológia és a szovjet villamos traktor, nyilván a következmények súlyossága arányos lesz az őrület nagyságával. Szerencsére a nemzeti együttműködés rendszerének a lehetőségei jóval korlátozottabbak politikailag és gazdaságilag is, mint a fizikát megdönteni kívánó korábbi rendszereknek, de azért a találmányok szórakoztató faktora itt sem lesz alacsony.

38 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2013. április 17., 12:15 Hírek Tempo

http://www.youtube.com/watch?v=kN3617DjXR0&feature=youtu.be

2013. április 16., 22:53 Csaba Kőszeghy

Ha a széles féle bullshit-ekkel kell a kormánynak elterelni az emberek figyelmét a politikáról akkor itt borzasztóan nagy a baj, amúgy meg tényleg. És még egy csomó idő van a választásokig, mindenkinek jó szórakozást hozzá.

2013. április 16., 22:48 kóservilág

@fizikus(s)
Széles Gábor már bejelentkezett a fizikai Nobel díjra! Nem tudtad?
Programja megvalósításához már bejelentkezett Kuszaszemnél is, az ő kedvéért írták ki a 250 milliárdos kisvállalkozói fejlesztési hitelkeret megpályázási lehetőségét 2%-os kamattal.

2013. április 16., 21:00 fizikus(s)

Csak a pontossag kedveert(kedves szerzo): energiat nem lehet "termelni", csak egyik formajabol(potencialis) egy masik formajaba(kinetikus) atalakitani..
Energia-atalakito lehetosegek, technologiak felhasznalasaban meg gyerekcipoben jar a tudomany.. Hogy erzekeltessem ez mit jelent: 1kg barmely anyag(kenyer, krumpli, stb.) kb. annyi energia tartalommal bir(a tomege reven az E=mc2 keplet alapjan), hogy egy New York meretu varos 1 eves teljes energiaigenyet kepes lenne fedezni, ha rendelkeznenk olyan technologiaval(annihilator?), hogy ezt a tomeget teljes mertekben energiava alakithassuk(tomegdeffektus)..Nem hiszem,hogy Szeles Gabor es kore vmi hatalmas attorest ert volna el az--egyenlore meg csak elvben letezo--annihilacios technologiak fejlesztese/alkalmazasa teren..
Igaz az "annihilator" sem perpetuum mobile, de nagyon kozel jarna ahhoz..

2013. április 16., 12:53 kóservilág

@elemózsia

"Miért, szülnie kellett volna a pénzt?
Ő megtette amit az ország helyzete megkívánt, nem ő juttatta olyan helyzetbe."

Tudom, neki semmi köze a miniszterelnöksége előtt történtekhez!
Mit is csinált előtte?

Politikai pályafutása:
Kormányzati pozíciót először 2006. július 1-jétől 2007. június 30-áig vállalt, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérésére a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. Felügyelete alá tartozott az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) vezetőjeként – pártonkívüliként – 2007. július 1-jétől 2008. május 14-éig[9] tevékenykedett, ahol Lamperth Mónikát váltotta. A területfejlesztés nélküli, Önkormányzati Minisztériummá átkeresztelt tárca élén utódja Gyenesei István lett, majd 2009-ig nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a második Gyurcsány-kormányban. Gyurcsány Ferenc lemondása után 2009. április 14. és 2010. május 29. között a Magyar Köztársaság miniszterelnöke.

Nicsak, hát nem ő is ott volt a kormány mellett és a kormányban 2006-tól?

Persze ő csak úgy ott volt, mert oda tették, de ugye nem is csinált semmit, bár azt Mintha Gyurcsány mondta volna, hogy "majd bele pusztultam, hogy úgy kellett csinálni, mintha kormányoznánk, pedig nem csináltunk semmit".

További 33 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Örökmozgó
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
NYÜZSI
további posztok »
HIRDETÉS
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
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X