szerző:
Gavra Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szobrot állítani és dönteni, politikai ellenfél képmását leköpni, az őt ábrázoló bábut felakasztani vagy éppen feldarabolni, és a feldarabolt szobor maradványaival végigcaplatni a városon – alapjog. Más kérdés, hogy aki ilyet csinál, az nyilván nem gondolja komolyan a saját miniszterelnök-jelöltségét. Lanczner „Satu” Ferdinánd sem akart miniszterelnök lenni, most már nyilván Bajnai Gordon sem akar.

Helyes kis vita bontakozott ki a Szolidaritás tegnapi performansza után, amelyen

-          felállították,

-          ledöntötték,

-          feldarabolták

-          és végighurcolták a városon Orbán Viktor hungarocell-szobrát.

Korszakváltóéknak ezzel sikerült elterelniük a figyelmet a Fidesz-kongresszusról, amelyen 99,999999 százalékos többséggel választották újra Orbán Viktort a Fidesz elnöki tisztségére, valamint arról a tényről is, hogy a bíróság jogerősen kimondta: a Fidesznek csak csalással sikerült nyernie egy hagyományosan jobbos választókerületben Baján.

Szobrot állítani és dönteni, politikai ellenfél képmását leköpni, az őt ábrázoló bábut felakasztani vagy éppen feldarabolni, és a feldarabolt szobor maradványaival végigcaplatni a városon – alapjog.

Kifejezetten jól állhat ez egy harcos szakszervezetnek (amilyen a Szolidaritás volt, mielőtt be nem szippantotta az E14-es nihil), de egy szókimondó rappernek is (amilyen Dopeman), ahogy passzolt a Gyurcsánnyal szembeni verbális és szimbolikus agresszió a Kossuth téri avantgárd-maraton résztvevőihez is 2006 forró őszén. Megteheti Bajnai Gordon is, hogy odaáll konferansziénak egy hasonló színvonalú rendezvényre – csak akkor mostantól érdemes felhagynia az elmúlt évek gyűlölködésén felülemelkedő, bizonytalanok megszólítására gyúró technokrata szerep eljátszásával, ez ugyanis így nem fog menni.

Ami történt, az a DK (minden jel szerint Együtt-gyilkos) előretörésére és minapi Szabadság hídi akciójára született válasz. Az Együttnek ennyi maradt: életre-halálra megküzdeni Gyurcsánnyal a balos polgári körök radikálisainak szavazataiért – ellenkező esetben ugyanis a DK előretörése könnyen Bajnaiék Parlamentből történő kiesését eredményezheti. Bajnai Gordonnal most eljátszatják 2013 Lanczner „Satu” Ferdinándjának szerepét, gondolván, hogy jól áll majd neki (nem fog).

Ehhez annyit érdemes hozzáfűzni: a derék Ferdinánd nem akart sosem közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt lenni. Volt viszont gyönyörű fröccsöntött tehene, ami valamilyen összefüggésben állt a szívcsakrával meg mindenféle kozmikus erőkkel. Biztosan kölcsönadja Bajnaiéknak, ha szépen kérik.

Satu Ferdinánd és a gyíkkal bélelt Szent Tehén

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!