szerző:
Domány András

A parlament igenis eltörölte a halálbüntetést, ráadásul Rogán Antal is megszavazta.

Olvasom: Rogán Antal szerint a miniszterelnök által a halálbüntetésről újraélesztett vita „legitim, mert a halálbüntetés eltörléséről nem a magyar társadalom, hanem az Alkotmánybíróság döntött”. Nem tudom, hogy Rogán Antal tudatosan állít valótlant vagy pusztán feledékeny és tájékozatlan, de nem mond igazat.

Először valóban az Alkotmánybíróság törölte a büntető törvénykönyvből a halálbüntetést 1990 októberében, mert a jogállamivá alakított alkotmánnyal ellentétesnek ítélte. Csakhogy a Magyar Köztársaság szabadon választott országgyűlése később az összes parlamenti párt egyetértésével törvénybe iktatta az Európai Emberi Jogi Chartát, amely ezt amúgyis kötelezővé tette volna. 1992. szeptember 29-én az 57/1992. (X.15.) országgyűlési határozattal megerősítették és az 1993. március 23-án megszavazott 1993. évi XXXI. törvénnyel kihirdették az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló 1950. november 4-i római egyezményt és vele együtt az 1983-ban, Strasbourgban aláírt 6. kiegészítő jegyzőkönyvet, amely háború kivételével általánosan megtiltotta a halálbüntetés alkalmazását. Ezen a szavazáson elég kevés képviselő vett részt – Orbán Viktor például nem –, de a kilenc jelen lévő fideszes, köztük Kövér László igennel szavazott. A döntés egyhangú volt, tehát senki nem ellenezte, és a rövid vitában sem hangzott el olyan vélemény, hogy nem kellene csatlakozni a nemzetközi megállapodáshoz.

A folyamatot a 2002-ben Vilniusban aláírt 13. kiegészítő jegyzőkönyv zárta, amely „minden körülmények között” eltörölte a halálbüntetést, ez a magyar jogba a 2004. február 16-án elfogadott 2004. évi III. törvényként került be. Pontos címe: az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában, 1950. november 4-én kelt Egyezmény tizenharmadik, a halálbüntetés minden körülmények között történő eltörlésére vonatkozó jegyzőkönyvének kihirdetéséről. Itt már volt néhány ellenszavazat – ismétlem, ez az eltörlés csak háború esetére vonatkozott! –, mert a döntés 296 szavazattal született 5 ellenében, 16 tartózkodás mellett. A vonakodók között fideszesek is voltak, de nem a párt legfontosabb politikusai. Orbán Viktor ekkor sem volt ott, de az igennel szavazók között Kövér Lászlón kívül megtalálhatjuk az akkor már képviselő Rogán Antalt is!

Sok politikus azt hiszi, hogy nyugodtan lehet felelőtlenül, összevissza nyilatkozgatni, mert ki emlékszik a részletekre. Valóban nem várható el még a politika iránt érdeklődő közönségtől sem,  hogy a fentiekben látható kis kutatást elvégezze. De ettől még a valós tényeket elő lehet keresni. És beléjük lehet törölni a nyilatkozók orrát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!