szerző:
hvg.hu

Török Gábor politológus blogjának legfrissebb bejegyzésében az Eurovíziós Dalfesztivál magyar résztvevőjének, ByeAlexnek a meglepő sikeréből kiindulva azt boncolgatja, lehet-e pont azért sikeres egy politikus, mert nagyon más.

"Talán még azt is sikerül elkerülnöm, hogy nagyon messzemenő következtetéseket vonjak le ByeAlex sikeréből, valamit azonban látni kell: az emberek egyre inkább vágynak arra, hogy valaki nagyon más legyen – vagy legalább annak látsszon. S ha igaz ez a celebek és a sztárok világára, vajon miért ne lenne az a politikusok esetében?" – teszi fel a kérdést Török Gábor politológus blogján.

"Az emberek láthatóan ki vannak éhezve az antitézisekre, ami persze nem új jelenség: tudjuk, a folyton az erkölcsökre hivatkozó jakobinus forradalom bukása után is táncoltak a sírokon Párizsban. Az okokat magyarázva a világért sem akarnék pszichologizálni vagy szociológust játszani: egyikhez sem értek. Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy vágyunk a formabontókra. A válság, a kiábrándulás, a csalódás elemi erővel hozza elő az igényt arra, hogy lássuk: valaki beint ennek a világnak" – írja az elemző, hozzátéve: "valódi, létező, szemmel látható nagyságú betöltetlen teret" jelenleg a hazai politikai versenyben is csak az antitézisben lát.

"S ezt a szerepet olyanok biztosan nem játszhatják el, akik az 'öltönyösök' világából érkeznek, csak olyanok, akik pontosan olyan természetesen látszanak természetellenesnek mellettük, mint ahogy ByeAlex látszott a kereskedelmi tévék világából érkező hazai celebek körében" – olvasható a blogbejegyzésben. A teljes bejegyzést a torokgaborelemez.blog.hu-n olvashatja!