szerző:
MTI

Újabb halálos kimenetelű önégetés történt Izraelben: egy 45 éves férfi a gazdasági nehézségek elleni tiltakozásul felgyújtotta magát, és belehalt sérüléseibe - közölte szerdán a férfit ellátó kórház.

A mozgássérült háborús veterán július 30-án egy buszmegállóban locsolta le magát benzinnel. Barátai szerint tettének kiváltója a juttatásokért folytatott kilátástalan küzdelem volt.

Akiva Mafi az elmúlt egy hónapban már a második halálos áldozata az izraeli gazdasági nehézségeknek: július 14-én egy eladósodott férfi menekült hasonló módon a halálba. Az 57 éves Móse Szilman egy szociális tiltakozó gyűlésen gyújtotta fel magát, és két héttel később belehalt sérüléseibe. Hátrahagyott üzenetében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök konzervatív kormányát azzal vádolta, hogy "a szegényektől elvesz, a gazdagoknak pedig ad". A helyi média az utóbbi időben több hasonló indíttatású öngyilkossági kísérletről számolt be.

Az izraeli kabinet kedden fogadott el egy vitatott - többek között az adók emelését előirányzó - megszorító csomagot. Benjámin Netanjahu a döntést követően az izraeli állami televíziónak adott nyilatkozatában tragikusnak nevezte az önégetéseket, de óva intett attól, hogy ezekből az esetekből bárki is a teljes lakosságra vonatkozó következtetéseket vonjon le.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!