szerző:
hvg.hu

Angela Merkel német kancellár újévi beszédében arra kérte a németeket, hogy a menekültek beáramlására lehetőségként tekintsenek, és felhívta a figyelmet a német társadalom megosztottságára, arra buzdítva a lakosokat, hogy forduljanak el a szélsőségektől.

A német kancellár hagyományos újévi beszédében megvédte a kormány befogadáspárti politikáját – foglalta össze Merkel beszédét az euobserver. Arra kérte a lakosságot, hogy legyen önbizalommal teltek és szabadok, valamint emberségesek és nyitottak is egyszerre, mert a korábbi bevándorlók mindig előnnyel jártak az egyes országok számára. Németország 1,1 millió bevándorlót regisztrált 2015-ben, ez ötszöröse volt az egy évvel korábbinak – mondta szerdán a bajor szociális ügyekért felelős miniszter. Merkel elismerte, hogy a beáramlásuk a jövőben is igénybevételt jelent majd a németek számára, időbe, energiába és pénzbe fog kerülni nekik, de "Németország meg fogja csinálni, mert egy erős ország".

Merkel kiállt a civil szervezetek, köztisztviselők és a biztonsági erők mellett, elismerve kiváló munkájukat, mert sokkal többet tettek szerinte, mint amit kötelességük megkövetelt volna.

A kancellár szerint a jövő fontos kérdése, hogy erős legyen a németek kohéziója. "Fontos, hogy ne hagyjuk magunkat megosztani", sem generációk, sem szociális helyzet, sem a régi és az új állampolgárok alapján – mondta Merkel. A legfontosabbnak mégis azt emelte ki, hogy ne kövessék azokat, akik gyűlölettel a szívükben kizárólagossá akarják tenni, hogy kik lehetnek igazi németek és kik nem. A kancellár ezzel utalt a szélsőséges Pegida mozgalomra, akiknek himnusza, az Együtt erősek vagyunk a közelmúltban vezette az Amazon letöltési listáját, cég a befolyt összeget viszont a menekülteket segítő civil szervezeteknek adja.

Merkel ugyanakkor kitért Németország korlátaira is, hozzátéve, hogy ki kell alakítsák az új érkezők integrációjának alapjait. "Az értékeink, hagyományaink, igazságérzetünk, törvényeink vagy szabályaink segítik társadalmunkat, ezek a jó közösségek követelményei, melyet a kölcsönös tisztelet hatja át." Mindez azokra is vonatkozik, akik velük szeretnének élni – tette hozzá a kancellár.

Merkel saját bevallása szerint ugyanakkor azon dolgozott kormányával, hogy jelentősen csökkentsék a menekültek számát egy fenntartható, tartós megoldással.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!