szerző:
MTI

Korrupció uralkodik az ukrán főügyészségen, ahol továbbra is fontos pozíciókat töltenek be az oroszbarát Viktor Janukovics exelnök környezetéhez tartozó, rossz emlékű Viktor Psonka volt főügyész emberei – mondta Vitalij Kaszko helyettes főügyész, hétfőn Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette lemondási szándékát tisztéről.

Kaszko elmondta, hogy az utolsó csepp a pohárban számára a hatáskörök legutóbbi átszervezése volt. Viktor Sokin főügyész elvett tőle minden befolyást azon ügyek megoldása fölött, amelyeken csapata dolgozott. Ezek között említette az Ukrajnában komoly sajtófigyelem övezte úgynevezett "gyémánt ügyészek" elleni eljárást.

A szóban forgó ügyben két magas rangú ügyész ellen folyik eljárás, akiket még tavaly júliusban vettek őrizetbe a hatóságok kenőpénz elfogadásának gyanújával. A gúnynevet az őrizetbe vett tisztségviselők onnan kapták, hogy egyikük lakásán egyebek mellett 65 darab gyémántot is találtak a házkutatáskor. Kaszko nem tartotta kizártnak, hogy lemondása után ez a nagy horderejű ügyészségi korrupciós ügy "kútba esik".

A főügyészségnél "pr-akciónak" nevezték Kaszko bejelentését lemondási szándékáról. Vladiszlav Kucenko, a főügyész másik helyettese szerint Kaszkónak minden lehetősége megvolt, még sem tudott eredményt felmutatni az általa vitt ügyekben, beleértve a "gyémánt ügyészek" elleni eljárást.

A főügyészhelyettes döntését az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete is kommentálta. Geoffrey Pyatt a Twitteren tett bejegyzésében Kaszkót a "változások szószólójának" nevezte. A diplomata szerint távozása megakasztja az ukrajnai, beleértve az ügyészségi reformok folyamatát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!