szerző:
MTI

Magyar idő szerint pénteken délután háromkor kezdődik a tanács ülése.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte nyolc ország Jeruzsálem kérdésében. Mind a nyolc ellenzi, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svédország, Egyiptom, Szenegál, Bolívia és Uruguay fordult a decemberben elnöklő Japánhoz a kéréssel, hogy az ENSZ főtitkára, António Guterres még erre a hétre hívja egybe a 15 tagállam képviselőit.

Japán ENSZ-nagykövete ennek eleget tett, és pár óra elteltével közölte, hogy pénteken, helyi idő szerint reggel kilenc órakor, magyar idő szerint délután háromkor kezdődik a tanács ülése.

Guterres egyébként Trump bejelentése után azt mondta, hogy Jeruzsálem státuszának problémáját közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokon kell megoldani.

Közben Szaúd-Arábia felszólította az Egyesült Államokat: változtassa meg döntését arról, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosának tekinti. "Felelőtlennek és indokolatlannak" minősítették az amerikai lépést, amely a palesztin-izraeli békefolyamatért tett erőfeszítések drasztikus lanyhulását példázza – fogalmaznak az erről szóló szerda éjjeli közleményben.

Kanada nem követi az Egyesült Államok példáját: nem helyezi át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. "Kanada szilárd szövetségese és barátja Izraelnek, és ugyancsak barátian viszonyul a palesztin néphez. Hagyományos álláspontja az, hogy Jeruzsálem státuszának problémája csakis a palesztin-izraeli vita általános megoldásának keretében oldódhat meg" – mondta Freeland, majd pedig nyugalomra intett a kérdést illetően – nyilatkozta Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!